Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η φωτογραφία που απεικονίζει ένα τετράχρονο κοριτσάκι να παραδίνεται μπροστά στην κάμερα, την οποία πέρασε για όπλο!

Ο φωτογράφος της εικόνας που προκάλεσε συγκίνηση εξηγεί στο BBC πως, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αρχικά, το παιδί δεν είναι αγόρι αλλά ένα τετράχρονο κορίτσι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Ατμέ στη Συρία τον περσινό Δεκέμβριο. Η μικρή έφτασε στον καταυλισμό –που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα- με τη μητέρα της και δύο αδέρφια. Ο καταυλισμός απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από το σπίτι της στη Χάμα.

«Χρησιμοποιούσα τηλεσκοπικό φακό και εκείνη πίστευε πως ήταν όπλο», εξηγεί ο φωτογράφος Οσμάν Σαγιρλί.

«Συνειδητοποίησα ότι ήταν τρομοκρατημένη αφού τράβηξα και κοίταξα την φωτογραφία, γιατί δάγκωσε τα χείλη και σήκωσε τα χέρια της. Συνήθως τα παιδιά τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν όταν δουν κάμερα», συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει ακόμη, βρίσκει τις φωτογραφίες παιδιών σε καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. «Ξέρεις ότι υπάρχουν εκτοπισμένοι άνθρωποι στους καταυλισμούς. Έχει περισσότερο νόημα να δεις τι έχουν υποφέρει όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Είναι τα παιδιά που καθρεφτίζουν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους».

Η φωτογραφία προδημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Türkiye, όπου ο Σαγιρλί εργαζόταν επί 25 χρόνια καλύπτοντας πολέμους και φυσικές καταστροφές στο εξωτερικό. Σήμερα ο φωτογράφος εργάζεται στην Τανζανία.