Μια ομάδα Θιβετιανών ακτιβιστών πραγματοποίησε την Παρασκευή (26/11) την «κηδεία» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της στη Λοζάνη, ως μια μορφή διαμαρτυρίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που θα διεξαχθούν στην Κίνα το διάστημα 4-20 Φεβρουαρίου 2022.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μαύρο φέρετρο που έφερε τους Ολυμπιακούς κύκλους και τις ημερομηνίες 1894 – έτος ίδρυσης της ΔΟΕ – και 2021, ενώ άνοιξαν θιβετιανές σημαίες και ένα πανό που έγραφε: «Μποϊκοτάρετε το Πεκίνο 2022».

«ΔΟΕ, είσαι νεκρή για εμάς σήμερα, εξαιτίας όσων έχεις κάνει επανειλημμένα» είπε ο Τσέμι Λάμο στο Reuters, o Θιβετιανό-Καναδός ακτιβιστής που συνελήφθη τον Οκτώβριο, επειδή διατάραξε την τελετή αφής της Φλόγας για το «Πεκίνο 2022» στην αρχαία Ολυμπία.

«Οι Θιβετιανοί σας ζητούν να διορθώσετε τις ενέργειές σας και όμως δεν έχετε αλλάξει. Έτσι από τώρα και στο εξής δεν θέλουμε πια να έχουμε καμιά σχέση μαζί σας και τώρα καλούμε τις διεθνείς κυβερνήσεις να καλέσουν σε μποϊκοτάζ».

Η ΔΟΕ έχει επικριθεί εδώ και καιρό από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ανάθεση των Αγώνων στο Πεκίνο – την πρώτη πόλη που φιλοξενεί τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Αγώνες – λόγω της συμπεριφοράς της Κίνας προς το Θιβέτ, τους Ουιγούρους Μουσουλμάνους και το Χονγκ Κονγκ.

Η ΔΟΕ έχει απαντήσει ότι η ίδια είναι μια δύναμη για το καλό και δεν μπορεί να έχει καμία επιρροή σε κυρίαρχα κράτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο διπλωματικού μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι κινεζικές αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν την καταναγκαστική εργασία κρατώντας περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες κυρίως μουσουλμανικές μειονότητες σε στρατόπεδα από το 2016.

Η Κίνα αρνείται τις αδικοπραγίες, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Στο Θιβέτ, το οποίο κυβερνά από το 1951 μετά την πορεία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του και ανέλαβε τον έλεγχο σε αυτό που αποκαλεί «ειρηνική απελευθέρωση», η Κίνα λέει ότι η διακυβέρνησή της έφερε την πολύ αναγκαία ανάπτυξη σε μια φτωχή και καθυστερημένη περιοχή.

Στη διαμαρτυρία της Παρασκευής, κομμάτια χαρτιού με λέξεις όπως «αθλητές», «ασφάλεια», «φιλία» και «ασφάλεια της Πενγκ Σουάι» – σε σχέση με την Κινέζα τενίστρια του – που είναι θέμα διεθνούς ανησυχίας για σχεδόν τρεις εβδομάδες – ήταν τοποθετημένα μέσα στο φέρετρο.

Η Πενγκ είχε δημοσιεύσει ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας ότι ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης της είχε επιτεθεί σεξουαλικά πριν εξαφανιστεί.

Εμφανίστηκε ξανά το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο και είχε επίσης μια βιντεοκλήση με τη ΔΟΕ, αλλά η Ένωση Γυναικών Αντισφαίρισης δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για το κατά πόσα είναι καλά.