Με σημερινό δελτίο τύπου, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, στήριξε την πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, για έναρξη διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεξικού σχετικά με το μητρώο επιβατών των αεροπορικών πτήσεων (PNR).

Σύμφωνα με κύκλους του Επιτρόπου, η άμεση αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς από αυτή την Τετάρτη (01/04) οι μεξικανικές αρχές σκοπεύουν να επιβάλουν πρόστιμο ύψους 27.272 ευρώ ανά πτήση στις ευρωπαϊκές αερογραμμές εάν δεν παραδίδουν στις αρχές της χώρας το μητρώο επιβατών (PNR).

Ο Έλληνας Επίτροπος, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Μεξικό είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι σχέσεις μας με τρίτες χώρες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων ασφάλειας. Θα προτείνω στην Επιτροπή να υποβάλει πρόταση προς το Συμβούλιο ώστε να λάβω εντολή έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας PNR ΕΕ-Μεξικού».