Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πορεία που έγινε χθες Σάββατο στο κέντρο της Ρώμης εναντίον της μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με επικεφαλής έναν γνωστό συνδικαλιστή που ορισμένοι θεωρούν δυνητικό μελλοντικό ηγέτη της ιταλικής αριστεράς.

Στην διαδήλωσε κάλεσε το κυριότερο συνδικάτο του τομέα των κατασκευών, το FIOM, ο επικεφαλής του οποίου Μαουρίτσιο Λαντίνι ηγείται μιας προσπάθειας να ενωθεί η κατακερματισμένη ιταλική αριστερά και να σχηματιστεί μια κοινωνική συμμαχία, όπως την αποκαλεί, εναντίον της πολιτικής του Ρέντσι.

Ο Λαντίνι κατηγορεί τον 40χρονο πρωθυπουργό ότι έχει μετακινήσει το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στον χώρο του κέντρου, εγκαταλείποντας τις πολιτικές του ρίζες.

Επί των ημερών του Ρέντσι το PD έχει γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας, χάρη και στις διενέξεις στην δεξιά, που έχει αποδυναμωθεί από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ηγέτης της Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον νόμο.

Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο Νίκι Βέντολα, ο ηγέτης του μικρού κόμματος Αριστερά – Οικολογία – Ελευθερία (Sinistra Ecologia Libertà, SEL) και αρκετοί κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών του Ρέντσι.