Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από νάρκη στη διάρκεια περιπολιών στην περιφέρεια των κοιλάδων Ένε και Απουρίμακπου στο Περού. Τη νάρκη είχαν τοποθετήσει αντάρτες οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται συνεχιστές τη δράσης της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι και ενέχονται στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης.

Οι νάρκες χρησιμοποιούνται συχνά για να φρουρούνται οδοί μεταφοράς κοκαΐνης ή εργαστήρια παρασκευής κοκαΐνης.

Ο πρόεδρος της χώρας Άλαν Γκαρσία έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών» στη χώρα των Άνδεων. Το Περού ξεπέρασε την Κολομβία και κατέστη η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ φέτος.

Αφότου ο ηγέτης της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι Αμπιμάελ Γκουσμάν είχε συλληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι περισσότεροι μαχητές της εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα και τον αιματηρό εμφύλιο. Ορισμένοι εξ αυτών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πήγαν στη ζούγκλα και αναμίχθηκαν με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αρχικά προσέφεραν προστασία, αλλά αργότερα ανέλαβαν οι ίδιοι την παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης, σύμφωνα με τις αρχές του Περού.