Ήταν 18 Νοεμβρίου 1978. 909 πιστοί του Ναού των Ανθρώπων στην Γουιάνα των ΗΠΑ αυτοκτονούν πίνοντας κυάνιο, μετά από προτροπή του ιεροκήρυκά τους Jim Jones. Παιδιά, μωρά, νέοι και ηλικιωμένοι γίνονται πρωταγωνιστές ενός απίστευτου μακελειού, μιας «επαναστατικής αυτοκτονίας» όπως την χαρακτήρισε ο Jones.

Ο Ναός των Ανθρώπων ιδρύθηκε το 1950 στην Ιντιανάπολη. Το 1974 ο Jones αγόρασε μια έκταση στη ζούγκλα της Γουιάνας στη νότια Αμερική και μετέφερε εκεί την έδρα του Ναού. Όπως έλεγε, στόχος του ήταν να φτιάξει έναν ουτοπικό παράδεισο.

Πολλά είχαν ακουστεί για το κοινόβιο και τις συνθήκες διαβίωσης: ατελείωτες ώρες εργασίας στα χωράφια και σκληρές τιμωρίες σε όσους τολμούσαν να αμφισβητήσουν τον Jones. Έτσι ο τότε γερουσιαστής Λίο Ράιαν αποφάσισε να πάει με 18 αξιωματούχους και δημοσιογράφους να δει τι συμβαίνει. Κάποιοι όταν τον είδαν ζήτησαν να φύγουν μαζί του. Κατά την αποχώρησή του ο Ράιαν δολοφονήθηκε. Μετά τη δολοφονία ο ιεροκήρυκας διέταξε τους πιστούς ακόλουθούς του να πιουν κυάνιο. Μάνες με παιδιά, ολόκληρες οικογένειες έχασαν τη ζωή τους. Εκείνος δεν ήπιε το δηλητήριο, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και πυροβόλησε.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:

https://www.youtube.com/watch?v=VWqACvTknls