Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προχώρησε σε εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου, θέτοντας σε κίνδυνο το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έδωσε σήμερα την απάντησή της. Σε αυτή διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια του πληρώματος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελεί «κύρια προτεραιότητά της».

«Μόνο οι κοινές προσπάθειες όλων των διαστημικών δυνάμεων μπορούν να διασφαλίσουν μία συνύπαρξη κατά το δυνατόν ασφαλή και τις επιχειρήσεις στον διαστημικό τομέα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Roscosmos, η οποία δεν απαντά ωστόσο στις αμερικανικές αιτιάσεις.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες τη Ρωσία ότι προχώρησε σε εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου «επικίνδυνη και ανεύθυνη», σε μία επίδειξη ισχύος που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απειλή της ασφάλεια των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το περιστατικό αναζωπυρώνει τους φόβους για τη μετατροπή του διαστήματος σε πεδίο μάχης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Χθες, η Ρωσία προχώρησε κατά ανεύθυνο τρόπο σε καταστροφική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου κατά ενός από τους δικούς της δορυφόρους, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή η δοκιμή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περί τα 1.500 διαστημικά συντρίμμια και πιθανότατα θα προκαλέσει χιλιάδες μικρότερα κομμάτια διαστημικών θραυσμάτων», αναφέρεται στη ανακοίνωση, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σταθμός περνά «κοντά ή μέσα από το νέφος των συντριμμιών κάθε 90 λεπτά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Nasa.

Κατά τη δεύτερη ή τρίτη διέλευση την περασμένη νύκτα οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέφυγαν στα σκάφη τους, έτοιμοι για επείγουσα απομάκρυνση.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτήν την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική ενέργεια», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Nasa Μπιλ Νέλσον. «Είναι αδιανόητο η Ρωσία να θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους αμερικανούς αστροναύτες και τους διεθνείς εταίρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και τους ίδιους τους δικούς της κοσμοναύτες».

Απειλή για τις επόμενες δεκαετίες

«Τα συντρίμμια που δημιούργησε αυτή η επικίνδυνη και ανεύθυνη δοκιμή θα απειλούν πλέον για τις επόμενες δεκαετίες τους δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, την οικονομία και τα επιστημονικά συμφέροντα άλλων κρατών», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργασθούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να απαντήσουν σε αυτήν την ανεύθυνη ενέργεια.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά το είδος των μέσων που η Ρωσία φαίνεται ότι θέλει να αναπτύξει», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον πριν από την δοκιμή.

Ασυγχώρητο

Πυραυλικά πλήγματα κατά δορυφόρων έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί από τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία). Επικρίνονται εξαιτίας της πληθώρας των θραυσμάτων που έχουν δημιουργηθεί και μετατρέπονται σε επικίνδυνα βλήματα.

Μπορούν να πλήξουν χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, στους οποίους οι χώρες υπολογίζουν για πλήθος δραστηριοτήτων, για παράδειγμα, επικοινωνίες, γεωεντοπισμό.

Η ανάπτυξη της δυνατότητας καταστροφής των δορυφόρων άλλων χωρών μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό ατού.

«Περιστατικά με συντρίμμια που προκαλούνται από αντιδορυφορικές δοκιμές δεν συμβαίνουν συχνά. Το τελευταίο συνέβη με ινδική δοκιμή» τον Μάρτιο του 2019, υπενθύμιζε ο αστροναύτης Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.

Κατά τη γνώμη του, σύμφωνα με τις τροχιές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και των γνωστών διαστημικών αντικειμένων, ο δορυφόρος που στόχευσε η Ρωσία είναι πιθανόν να είναι ο δορυφόρος Cosmos 1408, ο οποίος είναι ανενεργός από τη δεκαετία του 1980.

«Η καταστροφή του δεν ήταν καθόλου αναγκαία. Πρόκειται ξεκάθαρα για στρατιωτική δοκιμή», πρόσθεσε.

«Έχουμε ήδη πάρα πολλά συντρίμμια εκεί πάνω για να προκαλούμε σκοπίμως και άλλα, είναι ασυγχώρητο».

Ορισμένα συντρίμμια που προκάλεσε αυτή η δοκιμή θα διαλυθούν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα «τους επόμενους μήνες», αλλά άλλα μπορεί να παραμείνουν σε τροχιά μέχρι και δέκα χρόνια, δήλωσε ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.

Πολλοί ειδικοί του διαστήματος ζητούν καλύτερο ρυθμιστικό σχέδιο απέναντι στους κινδύνους αυτούς.

«Καλούμε όλες τις υπεύθυνες διαστημικές δυνάμεις να συνεργασθούν μαζί μας στις προσπάθειες για την θέσπιση κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς», δήλωσε χθες ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Υποκριτικές» οι αμερικανικές καταγγελίες για τη δοκιμή ρωσικού όπλου κατά δορυφόρων

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιβεβαίωσε τη δοκιμή νέου ρωσικού όπλου εναντίον δορυφόρων, ωστόσο το υπουργείο του χαρακτήρισε υποκριτικές τις δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, «οι οποίοι επιχείρησαν να κατηγορήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία για την πρόκληση “κινδύνων” για τους κοσμοναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και κάλεσαν “να εκπονηθούν διεθνείς κανόνες, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα στην κατάκτηση του Διαστήματος”».

Το ρωσικό όπλο «έπληξε με “χειρουργική” ακρίβεια έναν παλαιό δορυφόρο. Ουδεμία απειλή δεν αποτελούν για τη διαστημική δραστηριότητα τα θραύσματα, που προκλήθηκαν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με επιτυχία πραγματοποίησε δοκιμή, συνεπεία της οποίας επλήγη ο ανενεργός ρωσικός διαστημικός μηχανισμός “Tselina-D”, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά από το 1982», ανέφερε λίγο νωρίτερα επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, όπου σημειώνεται ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν απολύτως ότι τα θραύσματα, που σχηματίστηκαν ως προς το χρόνο των δοκιμών και τις παραμέτρους της τροχιάς τους δεν αποτελούσαν, ούτε θα προκαλέσουν απειλή για τους σταθμούς σε τροχιά, τα διαστημικά σκάφη και τη διαστημική δραστηριότητα», αλλά και ότι καταχωρήθηκαν στο σύστημα ελέγχου της Ρωσίας, το οποίο τα παρακολούθησε μέχρι την εξαφάνισή τους.

«Στο παρελθόν παρόμοιες δοκιμές στο διαστημικό χώρο ήδη έχουν γίνει από τις ΗΠΑ, τη ΛΔ Κίνας και την Ινδία», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο υποστηρίζει ότι «επί σειρά ετών η Ρωσική Ομοσπονδία καλεί τις ΗΠΑ και τις άλλες διαστημικές δυνάμεις να υπογράψουν σύμφωνο για την πρόληψη της εγκατάστασης όπλων στο Διάστημα», το σχέδιο του οποίου έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, «όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμποδίζουν την υιοθέτησή του».

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «η Ουάσιγκτον ανοιχτά δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να δεσμευθεί από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις στο Διάστημα», αν και «οι ΗΠΑ το 2020 δημιούργησαν τη Διαστημική Διοίκηση και επισήμως υιοθέτησαν νέα στρατηγική για το Διάστημα, ένας από τους κεντρικούς στόχους της οποίας είναι η “δημιουργία γενικευμένης στρατιωτικής υπεροχής στο Διάστημα”». Οι Ρώσοι στρατιωτικοί υποστηρίζουν επίσης ότι το Πεντάγωνο «ενεργά αναπτύσσει και χωρίς οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις δοκιμάζει στο Διάστημα υπερσύγχρονα επιθετικά πολεμικά μέσα διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων και των τελειοποιημένων μη επανδρωμένων διαστημικών σκαφών Χ-37» και χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της αμερικανικής πλευράς ως «απειλή» και «μη συμβατές με τις δεδηλωμένους σκοπούς της ειρηνικής αξιοποίησης του διαστημικού χώρου». Γι’ αυτό και, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας «υλοποιεί προγραμματισμένη δραστηριότητα για την εδραίωση της αμυντικής ικανότητας, η οποία αποκλείει τη δυνατότητα ξαφνικής πρόκλησης πλήγματος στην ασφάλεια της Ρωσίας στο Διάστημα ή το έδαφος από τα υπάρχοντα ή μελλοντικά ξένα διαστημικά μέσα».

Ο γγ του ΝΑΤΟ καταδικάζει μια «ανεύθυνη ενέργεια» εκ μέρους της Μόσχας

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη ενέργεια» την καταστροφή ενός δορυφόρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την καταστροφή του δορυφόρου δημιουργήθηκαν πολλά διαστημικά σκουπίδια –περισσότερα από 1.500, συμφώνα με τις ΗΠΑ– γεγονός που συνιστά «κίνδυνο για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) αλλά επίσης και για τον κινεζικό σταθμό», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Χθες Δευτέρα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση του αντιδορυφορικού πυραύλου χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη και ανεύθυνη».

Η Ρωσία παραδέχτηκε σήμερα ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση στοχεύοντας έναν από τους παλαιότερους δορυφόρους της που βρισκόταν σε τροχιά, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τον ISS.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι η καταστροφή του δορυφόρου είναι «πηγή ανησυχίας» επειδή δείχνει ότι «η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα που μπορούν να καταστρέφουν δορυφόρους αλλά και διαστημικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές στη Γη, όπως είναι οι επικοινωνίες, η ναυσιπλοΐα ή τα συστήματα συναγερμού για την εκτόξευση πυραύλων».