Σε ισχύ αναμένεται να διατηρήσουν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ωσότου η συμφωνία του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία εφαρμοστεί πλήρως. Το τελευταίο προέκυψε ύστερα από τη σημερινή τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία θα ήταν σφάλμα να αρθεί πρόωρα η πίεση που ασκείται στη Μόσχα.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. εμφανίζονταν ως σήμερα διχασμένες σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν πρέπει να αποφασίσουν άμεσα την παράταση των κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ, ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί πως η Γερμανία θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός της ημέρας η Ευρώπη να δεσμευτεί στην επιμήκυνση των κυρώσεων ώσπου η Ρωσία να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας για την εκεχειρία που συνήφθη τον περασμένο μήνα.

«Δεν μπορούμε και δεν θα άρουμε τις κυρώσεις οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο πριν οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ εκπληρωθούν. Αυτό θα ήταν σφάλμα», είπε η Μέρκελ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, νωρίτερα σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε επίσης τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στη Ρωσία ώσπου οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ να εφαρμοστούν πλήρως.

Η εφαρμογή πρέπει «τελικά να καταλήξει στην ανάκτηση του ελέγχου των ουκρανικών αρχών επί των συνόρων της, όπως προβλέπει το (ειρηνευτικό) σχέδιο (του Μινσκ)», ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ο Τουσκ, η Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχουν καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, η οποία συνδέει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραταθούν έως τουλάχιστον το τέλος του 2015, καθώς η συμφωνία του Μινσκ ορίζει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πάντως η απόφαση για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο και αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας, δεν αναμένεται να ληφθεί τυπικά πριν από την σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Χθες το βράδυ η Μέρκελ συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως δεν θα αμβλυνθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πριν η Μόσχα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι το κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης μπορεί να εξασφαλίσει ομόφωνη έγκριση, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση εντός της Ε.Ε. για το ότι το μέλλον των κυρώσεων συνδέεται άρρηκτα με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. οφείλουν να συζητήσουν την παράταση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί ήδη και την περαιτέρω κλιμάκωσή τους, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τη συμφωνία του Μινσκ και απέρριψε κάθε πρόταση περί άμβλυνσης ή άρσης των κυρώσεων.

«Εάν ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν διασπάσει την ενότητα… των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., αυτή θα είναι η μεγαλύτερή του επιτυχία και μια καταστροφή για τον ελεύθερο κόσμο», υποστήριξε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες έπειτα από μια προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε με τον Τουσκ.

Ο Γιατσενιούκ επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του Κιέβου να σταλούν είτε κυανόκρανοι του ΟΗΕ, ή μια αστυνομική αποστολή της Ε.Ε. για την επιτήρηση της εκεχειρίας.

«Αναμένουμε ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα υποστηρίξουν αυτή την ιδέα», πρόσθεσε.