O Αμπχιτζίτ Μπανερτζί ήταν 15 ετών όταν μαγείρεψε κάτι μόνος του για πρώτη φορά. Εκείνο το πρώτο γεύμα μπορεί να τον έκανε να πίστεψε ότι ήταν η αρχή για μια ένδοξη καριέρα σεφ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς ο Μπανερτζί έγινε οικονομολόγος που μάλιστα βραβεύθηκε με Νόμπελ το 2019.

Όμως, αντίστοιχα, ήταν το πρώτο από τα «πολλές χιλιάδες γεύματα» που θα μαγείρευε μέσα στις επόμενες δεκαετίες για τον ίδιο, την οικογένεια του και τους φίλους του.

Και όλες αυτές οι συνταγές μεταφέρθηκαν τώρα σε ένα βιβλίο μαγειρικής, το «Cooking to Save Your Life» [Μαγειρεύοντας Για Να Σώσεις Την Ζωή Σου], που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το BBC.

Από μία απλή συλλογή συνταγών σε βιβλίο

Το βιβλίο ξεκίνησε ως μια απλή συλλογή συνταγών που ο οικονομολόγος σχεδίαζε να δώσει στον κουνιάδο του για τα Χριστούγεννα, αλλά καθώς τις συγκέντρωνε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από ένα απλό δώρο: να μοιραστούν στον κόσμο.

Το βιβλίο δεν δίνει οδηγίες απλά για το πώς θα φτιάξεις ένα πιάτο, αλλά και πότε πρέπει να το κάνεις. «Η μαγειρική είναι μία κοινωνική πράξη. Κάποιες φορές το γεύμα είναι ένα δώρο για την οικογένειά σου, άλλες φορές είναι μια πράξη αποπλάνησης και άλλες για να εκφραστείς», λέει ο ίδιος.

Ο διαπρεπής οικονομολόγος έχει συμπεριλάβει συνταγές για όλες αυτές τις στιγμές και πολλές περισσότερες. Για παράδειγμα, μια ρεβιθόσουπα με άρωμα Ισπανίας μπορεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να εμπνεύσει μέχρι και μια πρόταση γάμου», ένα πεντανόστιμο και εύκολο βραστό ψάρι θα εκπλήξει τον (ελαφρώς εστέτ και εκλεκτικό) φίλο σας, ενώ μία μαροκινή μαγειρευτή σαλάτα μπορεί να γίνει «αντικείμενο συζήτησης» σε μια πιθανή επίσκεψη των πεθερικών.

«Το βιβλίο έχει συνταγές απλές και έξυπνες, χωρίς υπερβολικά πολλά συστατικά. Η ιδέα είναι να σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις το τέλειο γεύμα ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο, πόρους ή τίποτα από τα δύο», λέει ο οικονομολόγος.

Για παράδειγμα, περιγράφει το πώς μπορεί κάποιος να ετοιμάσει ένα γεύμα στο οποίο τα λαχανικά είναι οι «πρωταγωνιστές» και το κρέας απλά το συνοδευτικό. Ή πώς να μαγειρέψει κάποιος το κοτόπουλο όπως τα λαχανικά, για να πείσει τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος να το δοκιμάσουν, αλλά και πώς να σερβίρεις ένα γλυκό σε λιγότερο από 15 λεπτά, όταν σου έχει τελειώσει η ζάχαρη.

Το «Cooking to Save Your Life» έχει συνταγές που προέρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από το Νεπάλ έως τη Σικελία, αλλά περιλαμβάνει, εύλογα και αναμενόμενα, και αρκετές αναφορές σε πιάτα από την Ινδία, όπου γεννήθηκε ο οικονομολόγος. Μεταξύ άλλων, έχει τρεις διαφορετικές συνταγές για νταλ [οι ινδικές φακές], που ο Μπανερτζί χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Ινδίας στον ανθρώπινο πολιτισμό».

Αντί για τις συνήθεις φωτογραφίες των πιάτων, το βιβλίο είναι γεμάτο με γεωμετρικά σκίτσα της Τσεγιέν Όλιβερ, της οικιακής βοηθού της οικογένειας που πολλές φορές έχει μαγειρέψει με τον οικονομολόγο. «Θέλαμε οι άνθρωποι να επικεντρωθούν στις γεύσεις που θέλουν και όχι στο πώς θα έπρεπε να φαίνονται τα πιάτα», καταλήγει με νόημα η ίδια.