Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν πραγματοποιούν τις πρώτες κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, περίπου ένα χρόνο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ αυτών των χωρών του Κόλπου με το εβραϊκό κράτος.

Τα ναυτικά γυμνάσια, που ξεκίνησαν χθες Τετάρτη και θα διαρκέσουν πέντε ημέρες, διεξάγονται στην Ερυθρά Θάλασσα, δίπλα στη στρατηγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ, της οποίας τις ακτές μοιράζονται κυρίως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, ανέφερε ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο διενεργεί τα γυμνάσια.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις τις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται μαζί με περιφερειακούς εταίρους για να ενισχύσουν τις συλλογικές μας δυνατότητες στη θαλάσσια ασφάλεια», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (Navcent).

«Η θαλάσσια συνεργασία συνδράμει στη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των ελεύθερων εμπορικών ροών, που είναι απαραίτητες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, πέρυσι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συμμετείχαν σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια στην Ελλάδα. Και τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, Ιμπραχίμ Νάσερ Μοχάμεντ αλ Αλάουι, ταξίδεψε στο νότιο Ισραήλ για να παρευρεθεί στη «Μπλε Σημαία», τα μεγαλύτερα γυμνάσια της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας με νέους περιφερειακούς εταίρους, τα γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα στοχεύουν στην προστασία των θαλασσών από την επιρροή του Ιράν, του νούμερο ένα εχθρού του εβραϊκού κράτους, ανέφερε πηγή των IDF (Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ).

Στο στόχαστρο το Ιράν;

Υπενθυμίζεται πως την 29η Ιουλίου το MT Mercer Street, δεξαμενόπλοιο το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία που ανήκει σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο, έγινε στόχος επίθεσης με UAV στα ανοικτά του Ομάν, με αποτέλεσμα ένας Βρετανός ιδιωτικός φρουρός κι ένας Ρουμάνος ναυτικός να χάσουν τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Ιράν, που διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, με φόντο σειρά επιθέσεων και δολιοφθορών στα ύδατα της περιφέρειας αυτής.

«Η εμπλοκή του Ιράν (στην περιφέρεια) δεν γίνεται μόνο με αντάρτες που επιχειρούν δι’ αντιπροσώπων (…) αλλά διαδραματίζεται και στη θάλασσα», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, επικαλούμενος και τους ιρανικούς ελιγμούς στις αρχές της εβδομάδας στα στενά του Ορμούζ, στρατηγικό σημείο για τη μεταφορά υδρογονανθράκων.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ μοιράζονται την ίδια ανησυχία για το Ιράν, με δεδομένο πως η Τεχεράνη κατηγορείται για πολλαπλές επιθέσεις σε πλοία -σαν την παραπάνω- στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ που συνδέει τον Κόλπο με την Αραβική Θάλασσα.