Ένα κολέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πρόκειται να αλλάξει το όνομά του για να τιμήσει την πλουσιότερη γυναίκα του Βιετνάμ, αφού του πρόσφερε δωρεά 182,47 εκατομμυρίων Ευρώ.

Το Linacre College λέει ότι θα ζητήσει από το μυστικό συμβούλιο την άδεια να αλλάξει το όνομά του σε Thao College αφού υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για τα χρήματα με τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων Sovico Group, εκπροσωπούμενο από την πρόεδρό του, Nguyen Thi Phuong Thao.

Το μεταπτυχιακό κολέγιο, που ιδρύθηκε το 1962, πήρε το όνομά του από τον αναγεννησιακό ουμανιστή, ιατρό επιστήμονα και κλασικιστή Thomas Linacre. Η δωρεά θα βοηθήσει στην πληρωμή ενός νέου μεταπτυχιακού κέντρου και των υποτροφιών πρόσβασης μεταπτυχιακών, δήλωσε το κολέγιο.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό ένα από τα λιγότερο καλά προικισμένα κολέγια στο πανεπιστήμιο, γι’ αυτό χαιρόμαστε που ένα σημαντικό μέρος της δωρεάς θα διατεθεί για το γενικό ταμείο μας για την υποστήριξη της καθημερινής λειτουργίας του κολεγίου», ανέφερε εκπρόσωπος του κολλεγίου.

«Μετά τη λήψη της πρώτης δωρεάς των 58,86 εκατομμυρίων Ευρώ, θα απευθυνθούμε στο συμβούλιο μυστικών για να ζητήσουμε άδεια να αλλάξουμε το όνομά μας από Linacre College σε Thao College ως αναγνώριση αυτού του δώρου ορόσημο».

Η Nguyen Thi Phuong Thao κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας της από την οικονομική αεροπορική εταιρεία VietJet Air, την πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Βιετνάμ.

Η Δρ Maria Kawthar Daouda, λέκτορας γαλλικής λογοτεχνίας στην Οξφόρδη, είπε στην Telegraph ότι τα ονόματα των κολεγίων δεν πρέπει να αλλοιωθούν απλώς και μόνο επειδή «έγινε ένα σημαντικό δώρο». «Η ευγνωμοσύνη για τα χρήματα της κυρίας Thao θα μπορούσε να εκφραστεί με τρόπους που δεν διαγράφουν αυτό που η δωρεά έχει σκοπό να προστατεύσει», είπε η Daouda.

Ένας άλλος λέκτορας, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ήταν πιο χαλαρός σχετικά με την αλλαγή. «Αν αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα ιστορικά κολέγια, θα είχε κανείς βαθιές επιφυλάξεις», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά καθώς είναι ένα σύγχρονο κολέγιο και δεν έχει μεγάλο χάρισμα, μπορεί κανείς να καταλάβει την απόφαση. Αν κάποιος πρόκειται να βάλει ένα κολοσσιαίο χρηματικό ποσό, δεν είναι παράλογο να έχει κάτι να δείξει για αυτό».

Το Linacre College είναι ένα συστατικό κολέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν περίπου 50 υποτρόφους και 550 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το Linacre είναι ένα πολυποίκιλο κολέγιο τόσο ως προς τη διεθνή σύνθεση των μελών του, όσο και ως προς τους κλάδους που μελετώνται.