Κάλεσμα του Οτσαλάν για αφοπλισμό των Κούρδων

Για «ιστορική κίνηση» κάνει λόγο το PKK


ΚΟΣΜΟΣ
17:41
01/03/2015
Κάλεσμα του Οτσαλάν για αφοπλισμό των Κούρδων
loading

Οι κούρδοι αυτονομιστές χαρακτήρισαν σήμερα «ιστορική» την έκκληση που απηύθυνε χθες ο φυλακισμένος ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκειμένου να διεξαγάγουν ένα συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και επισήμαναν ότι η Τουρκία πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απτές και συγκεκριμένες ενέργειες για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

«Μια τέτοια δήλωση καλής προαίρεσης συνιστά ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο και ταυτόχρονα (μια σημαντική) ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κυβέρνησης και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και των βασικών προβλημάτων της Τουρκίας», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σαρωτικά, απτά βήματα και να δώσει μια σοβαρή πολιτική απάντηση», υπογραμμίζεται.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υποδέχθηκε με επιφύλαξη την ανακοίνωση του Οτσαλάν, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκλησή του και να εφαρμόσουν όσα τους ζητάει.

«Το να χρησιμοποιήσουν μια ιστορική ανακοίνωση καλής θέλησης του ηγέτη μας ως προεκλογική προπαγάνδα θα συνιστά ένα παράδειγμα μεγάλης αδικίας και ανευθυνότητας για το λαό μας», προειδοποίησε το PKK, αναφερόμενο στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στην χώρα.

Οι κούρδοι αντάρτες ζήτησαν επίσης να συνομιλήσουν απευθείας με τον Οτσαλάν προκειμένου να διασφαλίζουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα προχωρήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Οτσαλάν, «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός».

«Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο προς τη συμφιλίωση και τον εκδημοκρατισμό», επισήμανε η ΕΕ σε μια ανακοίνωση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει