Οι αρχές της Βρετανίας προετοιμάζουν μονάδες ταχείας αντίδρασης, με τη συμμετοχή στελεχών των ειδικών δυνάμεων, για να βοηθούν την αστυνομία να αντιμετωπίζει ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδίως σε τμήματα της χώρας όπου δεν υπάρχει ικανός αριθμός αστυνομικών που φέρουν όπλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίσουν έπειτα από μια διαδικασία αξιολόγησης πού θα τοποθετηθούν αρκετές εκατοντάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων για να συνδράμουν την αστυνομία σε περίπτωση εκδήλωσης κρίσης, ανέφεραν βρετανικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον φέρεται να είπε, σύμφωνα με πολλές βρετανικές εφημερίδες, ότι οι μονάδες ταχείας αντίδρασης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο παρελθόν ήταν επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση απειλών εκτός της Βρετανίας, αλλά πλέον θα συμπεριληφθούν σε σχέδια αντιμετώπισης εσωτερικών κρίσεων.

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα προασπίσουμε το ΗΒ και πώς θα βοηθήσουμε την αστυνομία να το κάνει», είπε ο Φάλον σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Σιέρα Λεόνε. Εξετάζεται το «πώς θα αναπτυχθούν» καθώς και οι τρόποι που ο στρατός «θα υποστηρίξει την αστυνομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στο Παρίσι και στην Κοπεγχάγη.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με άλλα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες για να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την κατάληψη βοήθεια για την αντιμετώπιση τυχόν απειλών για την ασφάλεια» της Βρετανίας, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης ανάπτυξης των ειδικών δυνάμεων στο εσωτερικό ή να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τρέχοντες σχεδιασμούς.