Η Γη βρίσκεται σε «κατάσταση τοκετού» απ’ άκρη σ΄ άκρη καθώς ηφαίστεια ξυπνούν και εκρήγνυνται βγάζοντας από τα σωθικά τους λάβα και καπνό. Λίγες ώρες πριν την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άσο της Ιαπωνίας την Τετάρτη 20/10, ισχυρές δονήσεις κλόνισαν το ιστορικό νησί της Ίβο Τζίμα

Ένας στόλος ιαπωνικών πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέβηκε από τον βυθό του ωκεανού και ξεβράστηκε στη στεριά μετά από δονήσεις από κοντινό ηφαίστειο στο όρος Σουριμπάτσι.

Τα πλοία βυθίστηκαν κατά τη μάχη του Ίβο Τζίμα προς το τέλος του πολέμου το 1945. Τώρα οι εναέριες εικόνες δείχνουν τα ναυάγια των 24 μεταφορικών πλοίων που ξεβράστηκαν στην ακτή. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από το All Nippon News μετά από την άνοδο από τον βυθό της θάλασσας λόγω δραστηριότητας του ηφαιστείου Σουριμπάτσι στα δυτικά του νησιού

Τα σκάφη κάθονται πάνω σε ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας και οι ειδικοί λένε ότι οι δονήσεις από το ηφαίστειο θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια επικείμενη έκρηξη.

«Υπάρχει πιθανότητα μεγάλης έκρηξης στο νησί της Ίβο Τζίμα»

Αυτά τα πλοία δεν είναι θύματα μάχης. Αντίθετα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τα κατέστρεψε σκόπιμα στην τοποθεσία το 1945 αφού κατέλαβε το νησί. Οι Ιάπωνες τα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν τεχνητό κυματοθραύστη για να εμποδίσουν ενδεχόμενες επιθέσεις προς την προγραμματισμένη κατασκευή ενός λιμανιού.

Αρκετά από αυτά τα πλοία είναι φορτηγίδες από οπλισμένο σκυρόδεμα, πλοία που κατασκευάστηκαν για να υποστηρίζουν τις ναυτικές επιχειρήσεις και όχι απαραίτητα για να έχουν οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στη μάχη. Τέσσερα από αυτά είναι πρώην φορτηγά πλοία, τουλάχιστον ένα από τα οποία είναι ιαπωνικά σύμφωνα με ναυτικά έγγραφα.

Καθώς το νησί υψώνεται μεταξύ 10 και 30 ίντσες ετησίως – η παραλία στην οποία αποβιβάστηκαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ το 1945 είναι τώρα πάνω από 50 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – Τα πλοία φαντάσματα «μετακομίζουν» από υπεράκτια λείψανα σε απόκοσμους χερσαίους μονόλιθους.

Μιλώντας για τη δραστηριότητα, ο Setsuya Nakada, του Κέντρου Προώθησης Έρευνας Ηφαιστείου, δήλωσε: «Υπάρχει πιθανότητα μεγάλης έκρηξης στο νησί της Ίβο Τζίμα».

Η μάχη της Ίβο Τζίμα ήταν εξαιρετικά σημαντική μάχη και διεξήχθη μεταξύ των ΗΠΑ και των Ιαπώνων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις τελείωσε, 21.000 Ιάπωνες στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 216 αιχμαλωτίστηκαν.