Εκρήξεις γίνονται στο Όρος Άσο, ηφαίστειο στο μεγάλο νησί Κιούσου της Ιαπωνίας, όπως ενημέρωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι εκτοξεύθηκε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 3.500 μέτρων. Η έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του κόσμου, σημειώθηκε περί τις 11:43 (τοπική ώρα· 05:43 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την υπηρεσία. Στον δημοφιλή προορισμό δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα τρία (πέντε στο σύνολο), απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να μην πλησιάζουν το βουνό. Προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν βράχια και πυροκλαστικές ροές σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τον κρατήρα Νακαντάκε.

Στη ζωντανή εικόνα φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν για να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, που βρίσκονταν κάτω από το ηφαίστειο.

Το 2019 η προηγούμενη έκρηξη

Η πτώση ηφαιστειακής τέφρας από το Όρος Άσο, που φθάνει τα 1.592 μέτρα, στον νομό Κουμαμότο, αναμένεται να συνεχιστεί ως τουλάχιστον το απόγευμα, σημείωσε η υπηρεσία. Το 2019, σημειώθηκε επίσης, μικρή, ηφαιστειακή έκρηξη στο Όρος Άσο.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 έκρηξη ηφαιστείου στο Όρος Οντάκε στοίχισε τη ζωή σε 63 ανθρώπους. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη τραγωδία που οφειλόταν σε ηφαιστειακή έκρηξη στην Ιαπωνία.

Δείτε ζωντανή εικόνα: