Μπορεί στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια να έγιναν τον Δεκέμβριο του 2020, υπάρχει όμως μία χώρα, μία από τις πιο καθυστερημένες στον κόσμο, όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Κάνοντας αναστροφή, έπειτα από μήνες άρνησης της πανδημίας, οι αρχές στο Μπουρούντι της Αφρικής πρόσφατα συμφώνησαν να δεχθούν στα μέσα Οκτωβρίου 500.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm, δωρεά της Κίνας.

Πλέον οι χώρες που δεν έχουν αρχίσει ακόμη εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 μειώθηκαν σε δύο: είναι η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα, δυο κράτη κλεισμένα ερμητικά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Μπουρούντι επισήμως δεν έχει καταγράψει παρά 14 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 19.730 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Γιατρός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες (19.10) ότι άρχισε ο εμβολιασμός τη Δευτέρα, αλλά «μόλις κάπου 25 εθελοντές παρουσιάστηκαν για να εμβολιαστούν χθες, και δεν ήταν και τόσοι πολλοί σήμερα».

«Αν έχετε παρενέργειες μην στραφείτε εναντίον της κυβέρνησης»

Αντιμετωπίζοντας με εμφανή σκεπτικισμό το ζήτημα κυβερνητικά στελέχη στο Μπουρούντι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να κάνουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ούτε θα φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη εάν παρουσιαστούν παρενέργειες.

«Αν έχετε παρενέργειες αύριο, μην στραφείτε εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας τη πως δεν προειδοποίησε τον πληθυσμό για τους κινδύνους. Βεβαίως δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να εμβολιαστούν να πάνε, είναι δικαίωμά τους. Το εμβόλιο για την COVID εφευρέθηκε πολύ γρήγορα, επομένως αυτοί που το εφηύραν δεν γνωρίζουν ακόμη τις παρενέργειές του» είπε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, στρατηγός Αλέν-Γκιγιόμ Μπουνγιονί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.