Ο επιχειρηματίας Ιουλιάν Χερτάνου, γαμπρός του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα και άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν χθες από εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), επειδή θεωρούνται ύποπτοι για υπεξαίρεση χρημάτων από έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (DNA) πραγματοποίησαν έρευνες σε 14 κατοικίες και επιχειρήσεις στο Βουκουρέστι και στο Πλοέστι, μεταξύ των οποίων και στην έδρα της επιχείρησης του Ιουλιάν Χερτάνου, συζύγου της αδερφής του ρουμάνου πρωθυπουργού.

Οι τρεις συλληφθέντες παρέμειναν για 17 ώρες στην έδρα της DNA στο Πλοέστι και στη συνέχεια, με χειροπέδες στα χέρια, μεταφέρθηκαν και κρατούνται στην επαρχιακή αστυνομική επιθεώρηση στην Πράχοβα.

Οι εισαγγελείς της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Διαφθοράς στο Πλοέστι ερευνούν υπόθεση διαφθοράς και υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συγκεκριμένα υποπτεύονται ότι πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων, η επιχείρηση που ελέγχεται από την Αλεξάντρα και τον Ιουλιάν Χερτάνου υπεξαίρεσαν το 54% των κονδυλίων σε έργο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές από το δικαστικό σώμα, τα αδικήματα διαφθοράς που ερευνώνται αφορούν υπεξαίρεση 7 εκατ. λέι από τα ευρωπαϊκά ταμεία και φοροδιαφυγή ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα αδικήματα φέρονται να διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα 2011-2015.

Ανάμειξη στην υπόθεση φέρονται να έχουν επίσης οι βουλευτές Σεμπαστιάν Γκίτα και Βλαντ Κοσμά, ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Πράχοβα, Μιρτσέα Κοσμά και το μέλος του συμβουλίου, Μιχαϊλ Κόμαν.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, στην πρώτη του αντίδραση σε δημοσίευση στο Twitter, τόνισε ότι δεν γνωρίζει για τις έρευνες που αφορούν τον γαμπρό του και ότι δεν θέλει να κάνει σχόλια. «Δεν γνωρίζω και θα ήταν λάθος να σχολιάσω τις έρευνες που αφορούν τον γαμπρό και διεξάγονται από τους εισαγγελείς. Ο νόμος πρέπει να είναι ίσος απέναντι σε όλους» ανέφερε ο κ. Πόντα.