Στην έδρα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) στο Πλοέστι έφτασε το πρωί η μητέρα του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, Κορνέλια Ναούμ για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο γαμπρός της, Ιουλιάν Χερτάνου.

Κατά την άφιξή της στην έδρα της DNA, όταν ρωτήθηκε με ποια ιδιότητα κλήθηκε, η Κορνέλια Ναούμ είπε ότι θα μιλήσει μόνο στους εισαγγελείς και όχι στα ΜΜΕ. Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα και η αδερφή του ρουμάνου πρωθυπουργού, Αλεξάντρα Χερτάνου.

Ο γαμπρός του Βίκτορ Πόντα, που τελεί υπό προληπτική κράτηση, θεωρείται ύποπτος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που υπεξαίρεσε ευρωπαϊκά κονδύλια σε σχέση με σύμβαση επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της πόλης Κόμαρνιτς στην επαρχία Πράχοβα.

Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οργανωμένης ομάδας υπεξαίρεσαν το ποσό των 7.797.410 λέι και ότι με τακτικές φοροδιαφυγής ζημίωσαν το κράτος κατά 2.515.293 λέι.

Για την ίδια υπόθεση διώκεται και κρατείται ο επιχειρηματίας Βλάντιμιρ Τσιόρμπα. Νομικοί περιορισμοί έχουν επιβληθεί στους βουλευτές Βλαντ Κόσμα και Σεμπάστιαν Γκίτα, στον πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου της Πράχοβα, Μιρτσέα Κόσμα, στο πρώην μέλος του συμβουλίου, Μιχαϊλ Κόμαν, στον επιχειρηματία Λίβιου Μουντεάνου και στον διευθυντή παραγωγής της SC Hidro Prahova, Ιούλιου Βιργκίλιου Ρόμαν εν αναμονή της δίκης τους.