Ο πρίγκιπας Κάρολος μίλησε για τις προσωπικές του προσπάθειες στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, οι οποίες περιλαμβάνουν την χρήση υποπροϊόντων κρασιού και τυριού στην Aston Martin του αλλά και την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στη βασιλική κατοικία του, το Clarence House.

Μιλώντας στο BBC για το δικό του αποτύπωμα άνθρακα πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αργότερα αυτόν τον μήνα, ο διάδοχος του θρόνου της Βρετανίας είπε ότι το όχημα, το οποίο έχει στην κατοχή του για περισσότερα από 50 χρόνια, λειτουργεί με «πλεόνασμα αγγλικού λευκού κρασιού και ορού γάλακτος από διαδικασία τυριού».

Το αυτοκίνητο του βασιλιά έχει μετατραπεί έτσι ώστε να λειτουργεί με βιοκαύσιμο γνωστό ως E85 – το οποίο αναμιγνύεται από 85 % βιοαιθανόλη και 15 % αμόλυβδη βενζίνη.

Ενώ αυτό σημαίνει ότι το καύσιμο είναι πιο βιώσιμο, υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση του υποκατάστατου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από βιομάζα όπως ζάχαρη, σιτάρι ή καλαμπόκι. Οι κινητήρες των οχημάτων πρέπει να τροποποιηθούν για να τροφοδοτηθούν από την ουσία και η ανάγκη για καλλιέργειες βιοκαυσίμων σημαίνει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε δασικές εκτάσεις.

«Σε μεγάλη κλίμακα τα βιοκαύσιμα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, οδηγώντας στην αποψίλωση των δασών και στη χρήση της γης που επιδεινώνει την κλιματική κρίση», δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ο Γκρεγκ Άρτσερ, διευθυντής σε ευρωπαϊκή ομάδα καθαρών μεταφορών.

Ο Άρτσερ προειδοποίησε τους αυτοκινητιστές να μην κάνουν το ίδιο λάθος εφαρμόζοντας τη μέθοδο του μελλοντικού βασιλιά ως «μια σοβαρή λύση για την απομάκρυνση των οχημάτων από τον άνθρακα».

Ο πρίγκιπας έχει περάσει δεκαετίες σε εκστρατείες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και νωρίτερα φέτος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να συγκεντρωθούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κρίσης.

«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και μην χάνουμε άλλο χρόνο», παρότρυνε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιανουαρίου One Planet.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι η δράση για τις κλιματικές μεταβολές στον πλανήτη καθυστερεί «πάρα πολύ», προσθέτοντας ότι κατανοεί την απογοήτευση που νιώθουν οι νέοι επειδή «βλέπουν το μέλλον τους να καταστρέφεται τελείως».