Τεράστια ανησυχία προκαλεί στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ το γεγονός ότι αποδεκατίζονται με γοργούς ρυθμούς οι πληροφοριοδότες τους σε ξένες χώρες. Σύμφωνα με έγγραφα της CIA που διέρρευσαν υπάλληλοι της υπηρεσίας που έχουν στρατολογηθεί στο εξωτερικό έχουν αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί κατά δεκάδες

Επιστολή εστάλη σε κάθε σταθμό και βάση της CIA σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση των New York Times οι οποίοι επικαλούνται αξιωματούχους που είχαν δει τα έγγραφα.

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν δεκάδες περιπτώσεις πληροφοριοδοτών τα τελευταία χρόνια που σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν, συνελήφθησαν ή μετατράπηκαν σε διπλό πράκτορα.

Η υπόθεση έρχεται στο φως του πονοκεφάλου που προκαλεί στις ΗΠΑ το «Σύνδρομο της Αβάνας».

CIA ΗΠΑ στρατός

Τα προβλήματα που εντοπίζει η έκθεση

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «αποστολή με κάθε κόστος χωρίς ασφάλεια». Μια ταχεία διαδικασία πρόσληψης, υπερβολική εμπιστοσύνη στις πηγές και ανεπιθύμητες προαγωγές αναφέρονται όλα ως διαδικασίες που πρέπει να αλλάξουν.

Σε ένα κομμάτι της επιστολής, σημειώνεται ότι συχνά οι πράκτορες μπορεί να πάρουν προαγωγή για την πρόσληψη ενός πληροφοριοδότη, ανεξάρτητα αν αυτός αποδειχθεί επιτυχημένη προσθήκη η όχι.

CIA ΗΠΑ στρατός

«Κανείς στο τέλος της ημέρας δεν θεωρείται υπεύθυνος όταν τα πράγματα στραβώνουν με έναν πράκτορα», δήλωσε ο Ντάγκλας Λόντον, πρώην υπάλληλος της CIA, στους Times για την επιστολή.

Η προειδοποίηση για τους ανησυχητικούς αριθμούς απωλειών αφορούν τους «αξιωματικούς της πρώτης γραμμής» και εκείνους που συμμετείχαν άμεσα στην πρόσληψη πληροφοριοδοτών.

CIA ΗΠΑ στρατός

Οι συστάσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση της διαδικασίας ελέγχου των πληροφοριοδοτών αλλά και την εστίαση στην αποφυγή εμπλοκής στις αποστολές ξένων υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο των διπλών πρακτόρων. Οι σημειώσεις εντοπίστηκαν σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα και αφορούσαν κατσκόπους μετατράπηκαν σε διπλούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει στους Times την επιστολή όταν ρωτήθηκε σχετικά.