Τον θάνατο του ιορδανού πιλότου Μάαζ αλ-Κασάσμπεχ στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατήγγειλε σήμερα η παλαίμαχη αγωνίστρια της παλαιστινιακής αντίστασης Λέιλα Χάλεντ, καταγγέλλοντας μια πράξη «τρομοκρατίας».

«Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους (…) αυτούς που τον έκαψαν. Είναι ίδιοι με τους Ισραηλινούς που έκαψαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ στην Ιερουσαλήμ (τον Ιούλιο του 2014), τους ναζί, τους φασίστες που δεν έχουν έλεος για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε η Λέιλα Χάλεντ, όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά την άφιξή της στη Νότια Αφρική για μια 15ήμερη εκστρατεία υπέρ ενός μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τίποτε θρησκευτικό, καμιά σχέση με τη θρησκεία, ιδιαίτερα το ισλάμ (…) είναι τρομοκρατία», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους η 70χρονη Λέιλα Χάλεντ, η οποία είναι μια πρώην αεροπειρατής.

Σήμερα ζει στην Ιορδανία όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Αμμάν για να καταδικάσουν την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου.

«Είναι αληθινά απεχθές, οδυνηρό. Πριν από δύο ημέρες, όταν το άκουσα, ως μητέρα δεν μπόρεσα να κοιμηθώ γιατί σκεπτόμουν τη μητέρα του Κασάσμπεχ και το τι ένοιωσε μαθαίνοντας πως ο γιός της κάηκε ζωντανός», πρόσθεσε.

Η άφιξή της, η οποία υποστηρίχθηκε από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) που κυβερνά τη Νότια Αφρική και της επιφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή, έχει εξοργίσει το νοτιοαφρικανικό εβραϊκό συμβούλιο.

«Συντρόφισσα Λέιλα, εδώ βρίσκεστε στο σπίτι σας», της είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα, ο οποίος φορούσε γύρω από το λαιμό μια κεφίγια, την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα.

Βετεράνοι της ένοπλης οργάνωσης του ANC ήταν παρόντες φορώντας στολές.

«Το ANC επιθυμεί μια μόνιμη λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αλλά είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων οι οποίοι είναι οι καταπιεσμένοι και ζητούμε δικαιοσύνη γι’ αυτούς όπως την ζητούσαμε για εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε ο υπουργός.