Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στον πανύψηλο ουρανοξύστη 432 Park Avenue στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αποτελεί ένα από τα ακριβότερο συγκροτήματα κατοικιών παγκοσμίως, κινούνται νομικά κατά των κατασκευαστριών εταιρειών πίσω από το οικοδόμημα – σύμβολο της πόλης, για ζημίες ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι κάτοικοι αναφέρουν στο σχετικό δικόγραφό τους, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη, ζημία από πλημμύρες, την ύπαρξη ελαττωματικών ανελκυστήρων, «αφόρητο» θόρυβο που προκαλείται από τη δομή του κτιρίου και επαναλαμβανόμενες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ άλλων.

Οι κατασκευαστές του εντυπωσιακού ουρανοξύστη κατηγορούνται για «αποτυχία» στον σχεδιασμό και την κατασκευή του κτιρίου αλλά και για την άρνηση να αναλάβουν την ευθύνη για θέματα που έχουν «θέσει σε κίνδυνο και ενοχλήσει τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους» σε αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα, πάντα, με τους ισχυρισμούς στην αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, «αυτή η υπόθεση συνιστά ένα από τα χειρότερα παραδείγματα κακομεταχείρισης χορηγιών για την ανάπτυξη πολυτελούς συγκροτήματος διαμερισμάτων στην ιστορία» της πόλης.

Ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη

Αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ είχαν αναφερθεί και με παλαιότερα ρεπορτάζ τους σε «παράπονα» και καταγγελίες κατοίκων του συγκροτήματος.

Ο ψηλός ουρανοξύστης, στα νότια του Central Park, είναι από τα ψηλότερα κτίρια στη Νέα Υόρκη – το ύψος του ξεπερνά τα 420 μέτρα. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία του αρχιτέκτονα Rafael Vinoly και άνοιξε το 2015.

Το κτίριο κατασκευάστηκε ως μέρος της έκρηξης στην αγορά υπερπολυτελών διαμερισμάτων της μεγαλούπολης, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Όπως χρειάστηκαν εκατομμύρια για την ανέγερσή του, διαμάχη πολλών εκατομμυρίων αναμένεται και για την «επόμενη μέρα» του «πύργου» της πόλης, σχολιάζουν.