Την παραίτησή του υπέβαλε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, ο πρεσβευτής Ντάνιελ Φουτ, καταγγέλλοντας, με την κίνησή του αυτή, τις «απάνθρωπες» απελάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδων Αϊτινών προσφύγων, ενώ οι κάτοικοι της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό και την δολοφονία του προέδρου της.

«Δεν θα συνδεθώ με την απάνθρωπη και αντιπαραγωγική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απελάσουν χιλιάδες Αϊτινούς πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στην Αϊτή, μια χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοί μας περιορίζονται να ασφαλίζουν κτιριακά συγκροτήματα λόγω του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ένοπλες συμμορίες στον έλεγχο της καθημερινότητας», αναφέρει ο κ. Φουτ στην επιστολή παραίτησής του.

Η επιστολή αυτή φέρει χθεσινή ημερομηνία και απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ευχαριστούμε τον ειδικό απεσταλμένο Φουτ για τη δέσμευσή του για τη χώρα και για τον λαό της Αϊτής», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχόλιό του προς το AFP.

Ο Ντάνιελ Φουτ επιδίωκε να διευρύνει τις εξουσίες του στη λήψη αποφάσεων για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Αϊτή, και η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε ότι δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να του δώσει τόσο έλεγχο, ανέφερε στο εν λόγω πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις απελάσεις Αϊτινών παράτυπων μεταναστών μετά τον σεισμό που ρήμαξε το μισό νότιο τμήμα της Αϊτής στις 14 Αυγούστου, όμως η συγκέντρωση μέσα σε μερικές ημέρες περισσότερων από 15.000 μεταναστών, η πλειονότητα των οποίων Αϊτινοί, κάτω από μια γέφυρα στο Τέξας άλλαξε τα δεδομένα.

Από την Κυριακή, οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης ναύλωσαν 12 πτήσεις προκειμένου να στείλουν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, στο Πορτ-ο-Πρενς και στο Καπ-Αϊτιέν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα.

Τις απελάσεις αυτές καυτηρίασε, τις προηγούμενες μέρες, και ο ΟΗΕ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.