Οι μαροκινές αρχές συνέλαβαν οκτώ πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι εμπλέκονται στη στρατολόγηση μαχητών για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πυρήνας όπου ανήκαν οι ύποπτοι, από τους οποίους ορισμένοι είχαν ήδη συλληφθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας και εμπλέκονταν στη στρατολόγηση μαροκινών μαχητών για το ΙΚ, “διαλύθηκε σε όλες τις πόλεις όπου ήταν ενεργός: Μεκνές, Ελ Χατζέμπ (κέντρο) και Αλ Χοσέιμα (βόρεια)”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι ύποπτοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης έπειτα από έρευνα της εισαγγελίας, συνεχίζει το κείμενο, χωρίς να αναφέρει την ημερομηνία σύλληψής τους.

Την Τρίτη, είχε διαλυθεί ένας πυρήνας πέντε προσώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνταν επίσης “στη στρατολόγηση μαχητών για το ΙΚ” στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές.

Αυτή η υπερ-ριζοσπαστική οργάνωση ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους στο Ιράκ και στη Συρία, όπου ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πλήττει καθημερινά θέσεις της.

Δεκάδες καταδίκες από τη δικαιοσύνη ακολούθησαν τη “διάλυση τρομοκρατικών πυρήνων” τους τελευταίους μήνες, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε κάθειρξη από δύο έως πέντε έτη.

Οι αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους λόγω της στρατολόγησης, όπως υποστηρίζουν, περισσότερων από 2.000 Μαροκινών, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα, από τζιχαντιστικές οργανώσεις και κυρίως από το ΙΚ.

Το Μαρόκο, το οποίο λέει ότι φοβάται πως εκμεταλλεύονται την εμπειρία αυτή προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους, συνέστησε τον Οκτώβριο έναν νέο μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να καταπολεμήσει αυτού του είδους την απειλή.