Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα καταθέσει τουλάχιστον δύο φορές στο Κογκρέσο, την επόμενη εβδομάδα, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές ξεκινούν την εξέταση της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, με Επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων να έχουν δεσμευτεί για ενδελεχείς έρευνες.

Ο Μπλίνκεν θα καταθέσει σε δημόσιες ακροάσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, και στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι Επιτροπές.

Άλλες Επιτροπές του Κογκρέσου είναι πιθανό να διεξάγουν τις δικές τους ακροάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το χαοτικό τέλος του μακροβιότερου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν, άλλωστε, τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα που σχετίζονται με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν, που ελέγχουν με ισχνή πλειοψηφία και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, δηλώνουν ότι θέλουν να εξετάσουν και τις δύο δεκαετίες πολέμου, που εκτυλίχθηκαν υπό την ηγεσία προέδρων και των δύο κομμάτων.

Όπως υπενθυμίζει το AFP, σε τηλεγράφημά του, οι ΗΠΑ οργάνωσαν, μεταξύ της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και του τέλους της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού, στα τέλη Αυγούστου, μια γιγαντιαία «αερογέφυρα» από την Καμπούλ που κατέστησε δυνατή την απομάκρυνση περίπου 123.000 Αμερικανών, ξένων και Αφγανών που βρίσκονταν σε κίνδυνο να υποστούν αντίποινα από τους νέους ισλαμιστές κυριάρχους της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την αποχώρηση των εκατοντάδων Αμερικανών που παραμένουν εκεί αλλά θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και των Αφγανών που βρίσκονται «σε κίνδυνο». Ωστόσο, χωρίς καμία επίσημη παρουσία στη χώρα, τα μέσα των ΗΠΑ είναι περιορισμένα, γράφει το AFP.

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.