Η συμμετοχή στην μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τους οργανωτές.

«Μεγαλειώδης Γαλλία! Μού λένε ότι μπορεί να έχουν κατεβεί 1,3 έως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο Παρίσι», δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας.

Η γαλλική αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εκτίμηση για τον όγκο των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις στις πόλεις της γαλλικής επαρχίας ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης»…

Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες «je suis Charlie». Η Μασσαλιώτιδα ακούγεται από παντού. Δύο μικρά πανό «Je suis Charlie» γραμμένα στα αραβικά γίνονται δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Στη μία πλευρά της πλατείας είναι συγκεντρωμένοι οι «επιζώντες» του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν.

Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.

«Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο», «Είμαι η ελευθερία της ζωής», «Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι», «Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα» , «Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία». Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , «ελπίδα», «ενότητα», «αδελφοσύνη», «ανεκτικότητα». «Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία», λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα.