Μεγαλύτερη αεροπορική ισχύ από το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ απέκτησαν οι Ταλιμπάν, κατάσχοντας αεροπορικά σκάφη και ελικόπτερα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, κατά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Τους τελευταίους μήνες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν 10 μεγάλα αεροδρόμια από το Μπαγκράμ έως το Μαζάρ-Σαρίφ και σήμερα απογείωσαν ένα ελικόπτερο Black Hawk αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν, όπως αναφέρει η Daily Mail, φέρονται να διέταξαν τα στρατεύματά τους να κυνηγήσουν πιλότους από τη διαλυμένη Αφγανική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ώστε να μάθουν να πιλοτάρουν πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα υψηλής τεχνολογίας.

Την Τρίτη, χιλιάδες τζιχαντιστές κατέλαβαν το Διεθνές Αερορόμιο της Καμπούλ και μπήκαν στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους Hercules αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία είχε στον στόλο της 167 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 108 ελικόπτερα και 59 αεροπλάνα. Πριν από την πτώση της Καμπούλ, το Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε ότι 46 αφγανικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 24 ελικοπτέρων, είχαν φτάσει στη χώρα προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο διοικητής της αμερικανικής αποστολής εκκένωσης του Αφγανιστάν, Φρανκ Μακένζι, ανέφερε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα απενεργοποίησαν 73 αεροσκάφη προτού εγκαταλείψουν τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν μπορεί να έχουν κατάσχει έως και 48 αεροσκάφη, αν και δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός που είναι στα χέρια τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ισλαμιστές διαθέτουν ισχυρότερη αεροπορική δύναμη από 10 εκ των 30 μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων οι: Αλβανία, Βοσνία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβενία.