Ο Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να διατηρήσει την 31η Αυγούστου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ολική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox, τα οποία επικαλούνται αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν φέρεται να πήρε την απόφαση αυτή μετά από συζητήσεις με τους ομολόγους του στην G7, καθώς οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης από τη χώρα της Ασίας πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Και το Reuters είχε μεταδώσει, νωρίτερα την Τρίτη, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε με τη σύσταση του Πενταγώνου να τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η σύσταση του Πενταγώνου έγινε χθες με βάση ανησυχίες για τους κινδύνους ασφαλείας που διατρέχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ουάσιγκτον τονίζει στους Ταλιμπάν – οι οποίοι εμφανίστηκαν αντίθετοι με τυχόν παράταση των επιχειρήσεων πέραν του Αυγούστου – ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου εξαρτάται από τη συνεργασία της ισλαμικής οργάνωσης στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εκκένωσης, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

*Φωτογραφία αρχείου