Στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) η ώρα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ μετά το πέρας θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

O Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε σχετικά: «Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν και έπειτα από εντατικές επαφές με τους εταίρους μας τις τελευταίες ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση».

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει επίσης ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του, καθώς και η διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται».

Επιπλέον, αύριο στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) θα λάβει χώρα συνέντευξη τύπου του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λίγο νωρίτερα, οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ καλούνται σε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Κυριακή, άλλωστε, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ «για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση» των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.

Επισημαίνεται πως η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Άρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της Άγγελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως «τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από ιδρύσεώς του» το 1949.