Μορφή επιδημίας έχουν πάρει τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορονοϊό και, σύμφωνα με νέα αναφορά από τις ΗΠΑ, τα περισσότερα προέρχονται από την Κίνα.

Χιλιάδες πραγματικά πλαστές κάρτες εμβολιασμού έχουν στα χέρια τους οι τελωνειακές αρχές της Αμερικής τον τελευταίο χρόνο και η συντριπτική πλειονότητα έχει φύγει από την Κίνα…

Πυρετός για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, πού φτιάχνονται και πώς τα καταλαβαίνουν

Οι τελωνειακοί στο λιμάνι του Μέμφις στο Τενεσί έπιασαν τουλάχιστον 121 φορτία με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είχαν φύγει από την κινεζική πόλη Σεντσέν.

Παρά την κακή ποιότητα εκτύπωσης, τα πιστοποιητικά φέρουν τις σχετικές σφραγίδες του CDC και μοιάζουν επικινδύνως πολύ με τα αυθεντικά.

Οι τελωνειακοί καταλαβαίνουν ωστόσο ότι δεν είναι γνήσια από τα ορθογραφικά λάθη που υπάρχουν κάποιες φορές, αλλά και από λέξεις που έχουν μείνει μισές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σχετικής υπηρεσίας. Η οποία δηλώνει πως «οι παραλήπτες του πανταχού παρόντος αυτού λαθρεμπορίου βρίσκονται δυστυχώς σε όλες τις ΗΠΑ».

Τα πλαστά πιστοποιητικά έρχονται συνήθως σε πακέτα των 20, 51 ή 100 καρτών. «Δεν έχουν σημειωθεί ποτέ προσπάθειες να προσπαθούν να τα κρύψουν μέσα σε κάτι άλλο», γράφει στο ανακοινωθέν.

Μια νέα μαύρη αγορά έχει στηθεί μέσα στην πανδημία, καθώς η ζήτηση φαίνεται πως είναι μεγάλη.

Τέτοια πλαστά πιστοποιητικά έχουν εμφανιστεί ακόμα και σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως τα eBay, Etsy και Shopify, αλλά και στα κοινωνικά μέσα φυσικά. Οι New York Times είχαν αποκαλύψει αντίστοιχα κυκλώματα απατεώνων που δρουν σε Facebook και TikTok.

Ακόμα και οδηγούς θα βρεις σήμερα online για να τυπώσεις πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.