Ο πρώτος τουρίστας που ήρθε στη χώρα μας φέτος για διακοπές και νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με κορονοϊού, ήταν ένας 65χρονος Ρώσος. Μετέβη στην Ελλάδα 29 Μαΐου με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ωστόσο το γεγονός ότι εμφάνισε συμπτώματα την ίδια ημέρα της άφιξής του και κατέληξε να νοσηλεύεται τρία εικοσιτετράωρα αργότερα διασωληνωμένος στο «Παπανικολάου», προκάλεσε εξαρχής ερωτηματικά καθώς τα PCR δεν δείχνουν ψευδώς αρνητικά ευρήματα όπως για παράδειγμα τα self tests. Ήταν προφανές ότι είχε περάσει τα σύνορα με πλαστό πιστοποιητικό μοριακού ελέγχου ενώ σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε νοσήσει λίγο καιρό νωρίτερα.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Europol

Η «μαύρη αγορά» των πιστοποιητικών Covid γνωρίζει δυστυχώς πιένες και για το λόγο αυτό η Europol προειδοποιεί συνεχώς τις αρχές ασφαλείας όλων των χωρών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στους ελέγχους αφού πλέον δεν διακινούνται ευρέως μονάχα πλαστά PCR τεστ, αλλά και πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες στη γειτονική Αλβανία κυκλοφορούν σωρηδόν πλαστές γνωματεύσεις που τις προμηθεύονται πολίτες που επιχειρούν να διέλθουν από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας.

Το 13% των τεστ στην Κακαβιά έβγαιναν θετικά, παρά τα έγγραφα

Στους διαρκείς ελέγχους που πραγματοποιούνται στον τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς το 13% των τεστ που διενεργούνταν μέχρι πρότινος έβγαιναν θετικά, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά που είχαν μαζί τους οι επισκέπτες αναφερόταν πως ήταν αρνητικοί στην Covid-19. Προφανώς και όλοι αυτοί δεν μπορεί να ήταν αρνητικοί όταν ξεκίνησαν από το σπίτι τους και να μολύνθηκαν μέσα σε λίγες ώρες που έφθασαν στην συνοριογραμμή.

Υπάρχει μια ολόκληρη φάμπρικα που εκδίδει αρνητικά τεστ έναντι αμοιβής προκειμένου να… διευκολύνει όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει όμως ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια ακόμη εστία μόλυνσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιστοποιητικά χωρίς barcode στην Αλβανία

Το πρόβλημα με τα τεστ στην Αλβανία είναι ότι πραγματοποιούνται μονάχα σε τρία νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα που βρίσκονται ως επί το πλείστον στα Τίρανα και μόνο το ένα από αυτά έχει τον κωδικό αναγνώρισης barcode στις σχετικές πιστοποιήσεις.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στη γειτονική χώρα των περίπου 2,9 εκατομμυρίων πολιτών, έχουν καταγραφεί 133.000 κρούσματα και 2.460 θάνατοι, ενώ ανήκει στις χώρες που κάνουν τα λιγότερα τεστ, μαζί με το Νεπάλ, τη Ναμίμπια και τη Λιβύη.

Περνούσαν με παράνομα έγγραφα covid σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία

Πλαστογραφημένα έγγραφα για την Covid 19 κυκλοφορούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αστυνομία να συλλαμβάνει επιτήδειους που τα πωλούσαν προς 100 στερλίνες το ένα. Την ίδια ώρα παράτυπα χαρτιά κορονοϊού εντοπίζονται και στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου ταξιδιώτες θέλησαν να περάσουν με αυτά από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, αλλά εντοπίστηκαν. Αργότερα αποκάλυψαν ότι τα είχαν προμηθευτεί έναντι 40 ευρώ το ένα.

Στη Γερμανία επικοινωνούσαν με τους επιτήδειους μέσω app στο κινητό

Αντιστοίχως συλλήψεις κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονταν με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση, πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, όπου μάλιστα οι δράστες επικοινωνούσαν με ενδιαφερόμενους μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων που κρυπτογραφούσαν τα μηνύματα και πουλούσαν τα παραποιημένα έγγραφα προς 100 ευρώ το ένα. Σε χώρες όπως η Γερμανία, τα πιστοποιητικά δεν είναι ακόμη ψηφιακά, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι παρατυπίες να γίνονται πιο εύκολα.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο dark web

Ανεξέλεγκτη όμως είναι η κατάσταση στο επονομαζόμενο dark web, το «σκοτεινό διαδίκτυο» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει ακόμη και εμβόλια. Καταρχάς να διευκρινίσουμε με λίγα και απλά λόγια τί είναι το dark web. Πρόκειται για τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες. Αποτελείται από τα αποκαλούμενα σκοτεινά δίκτυα ή darknet (συνήθως δίκτυα επικάλυψης), που δεν ανιχνεύονται από τις λίστες αναζήτησης όπως είναι π.χ. της Google.

Οι καταλήξεις των ηλεκτρονικών διευθύνσεων δεν τελειώνουν σε .com, .gr, και τα λοιπά, αλλά σε .onion ούτως ώστε να παραμένει κρυφή η τοποθεσία του κάθε domain. Προσεγγίζονται με συγκεκριμένο λογισμικό και άδειες, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα και θύρες που απαντώνται σε μη τυποποιημένες επικοινωνίες. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να μπει οποιοσδήποτε σε αυτό, απλώς πληκτρολογώντας μια διεύθυνση στο Internet. Εάν όμως γνωρίζει τον τρόπο και εισέλθει σε αυτό, μπορεί να βρει να πωλούνται από όπλα και ναρκωτικά, μέχρι κότερα και ανθρώπινα όργανα.

«Είναι η δουλειά μας, το έχουμε ξανακάνει και όλα πήγαν καλά»

Αυτή τη στιγμή στο «σκοτεινό διαδίκτυο» διακινούνται ανεξέλεγκτα, πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από τον κορονοϊό σε οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμεί ο επισκέπτης, με τις πληρωμές για την προμήθειά τους να γίνονται σχεδόν αποκλειστικά και μόνο με κρυπτονομίσματα (bitcoin).

Στελέχη της αμερικανο-ισραηλινής Check Point Software, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες λογισμικού που δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια απευθύνθηκαν σε πωλητές του Darknet προκειμένου να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παράδοση, την τιμή και την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Ρωτώντας αναφορικά με την απαραίτητη υπογραφή γιατρού στο κάθε πιστοποιητικό, ο πωλητής τους διαβεβαίωσε ότι «το έχουν ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν συνάντησαν ποτέ κάποιο πρόβλημα».

Αυτό που ζητούν από τους υποψήφιους πελάτες είναι απλώς να δώσουν τα ακριβή στοιχεία τους που θα αναγράφονται στο έγγραφο και τις ημερομηνίες που θέλουν να αναφέρονται, έναντι 200 δολαρίων. Όπως ανέφερε σε έναν από τους ερευνητές ο έμπορος, «δεν χρειάζεται να ανησυχείς… Είναι η δουλειά μας, το έχουμε ξανακάνει και όλα πήγαν καλά». Μάλιστα ο άγνωστος έμπορος επιχείρησε να χτυπήσει και τον ανταγωνισμό προβαίνοντας σε προσφορά. «Εάν αγοράσεις τρία πιστοποιητικά, θα σου κάνουμε δώρο ένα τέταρτο». Κάτι σας τις πίτσες δηλαδή. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι όπως αντιλαμβάνεται κανείς ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς διακυβεύεται η δημόσια υγεία.

Πουλάνε ακόμη και εμβόλια στο dark web

Κι επειδή το dark web ακολουθεί τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, στον βωμό του κέρδους και δεν αφήνει τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Στελέχη της Check Point εντόπισαν στο σκοτεινό διαδίκτυο ευρεία διακίνηση εμβολίων, τα οποία σε χώρες του υπό ανάπτυξη κόσμου όπως για παράδειγμα αυτές τις Αφρικής, είναι δυσεύρετα, παρά το γεγονός ότι η πανδημία μαστίζει (και) τη συγκεκριμένη ήπειρο. Αρχικά κυκλοφορούσε στο σκοτεινό διαδίκτυο μονάχα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik – V και το κινεζικό Sinovac ωστόσο πλέον υπάρχει πρόσβαση και στα εμβόλια της AstraZeneca, της Johnson & Johnson και σε μικρότερες ποσότητες της Pfizer που είναι και ακριβότερα.

Από ποια τιμή ξεκίνησε η πώληση των εμβολίων και πού κυμαίνεται σήμερα

Οι τιμές στις αρχές του έτους έφθαναν και τα 1.000 δολάρια ανά δόση ωστόσο τώρα που υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες ανά τον κόσμο, εφαρμόζεται ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης με τις τιμές να έχουν πέσει στα 500 δολάρια και σε κάποιες περιπτώσεις και στα 200 ή και πιο κάτω. Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο με ποιον τρόπο έχουν φύγει από τις φαρμακαποθήκες αυτά τα εμβόλια – αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αμφίβολο εάν πρόκειται για αυθεντικά σκευάσματα. «Από τις φωτογραφίες δείχνουν να είναι νόμιμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί» επισημαίνουν οι ερευνητές. Η εταιρεία Pfizer είχε εντοπίσει τον περασμένο Απρίλιο ψεύτικα εμβόλια στο Μεξικό και στην Πολωνία, όπου οι υποτιθέμενες δόσεις φέρεται να περιείχαν αντιρυτιδική θεραπεία. Μάλιστα περίπου 80 άτομα εμβολιάστηκαν με αυτό το σκεύασμα σε κλινική στο Μεξικό, καταβάλλοντας γύρω στα 1.000 δολάρια για κάθε δόση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Δεν περιμένουν να τους ανακαλύψεις, σε βρίσκουν εκείνοι

Οι διαδικτυακοί πωλητές δεν περιμένουν να τους ανακαλύψεις, αλλά σε βρίσκουν και αυτοί. Με ποιον τρόπο; Στέλνοντας χιλιάδες emails σε υποψήφια θύματα υποσχόμενοι πιστοποιητικά, ταχύτερη πρόσβαση σε εμβολιασμούς και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία σχετίζεται με τον κορονοϊό. Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του σκοτεινού διαδικτύου και servers που δύσκολα εντοπίζονται, δεν φοβούνται ότι μπορεί κάποια αρχή να τους ανακαλύψει. Το αλισβερίσι είναι εντυπωσιακό. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανακάλυψε σε ιστότοπο του dark web κάποιον που ισχυριζόταν ότι εργάζεται στο Κινεζικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Γιουχάν και προσέφερε εμβόλια κατά της Covid – 19 ως αντάλλαγμα για δωρεές, ζητώντας παράλληλα από τους αγοραστές να του δώσουν το ιατρικό ιστορικό τους.

Έδιναν στον κόσμο επικίνδυνες απομιμήσεις εμβολίων

Τον Μάρτιο, η Interpol ανέφερε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές κατάσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Σε μια αποθήκη της πόλης Γκέρμιστον των 255.000 κατοίκων, βρέθηκαν 2.400 δόσεις μιας απομίμησης του εμβολίου κατά της πανδημίας που σε όσους χορηγούνταν θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα υγείας. Τον ίδιο μήνα η Κίνα συλλάμβανε 80 υπόπτους ενώ κατάσχεσε πάνω από 3.000 ψεύτικα εμβόλια. Στην Ελλάδα ευτυχώς, δεν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά.

Από τον Φεβρουάριο πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε αναφερθεί στις απάτες και την παράνομη πώληση εμβολίων τονίζοντας πως σε περιόδους κρίσης υπάρχουν ορισμένοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προσθέτοντας πως είναι πολύ επικίνδυνο να αγοράζουν οι πολίτες εμβόλια στη μαύρη αγορά.