Σε μια ιδιότυπη πολιτική παροχών για όσους εμβολιάζονται έχει μπει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να πείσει τους αρνητές των σκευασμάτων να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να χτιστεί με αυτό τον τρόπο το επονομαζόμενο «τείχος ανοσίας» που φιλοδοξεί να βάλει φρένο στην πανδημία του κορονοϊού που ενέσκηψε στη ζωή μας πριν από 19 μήνες.

Freedom Pass και πενθήμερες άδειες στρατεύσιμων

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε καταρχάς το Freedom Pass, μια προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ, την οποία οι νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών θα μπορούν χρησιμοποιήσουν μόλις κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, για να αγοράσουν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, να καλύψουν τα έξοδα διαμονής σε ένα ξενοδοχείο ή να προμηθευτούν εισιτήρια για χώρους πολιτισμού όπως είναι τα θέατρα, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι.

Η εν λόγω κάρτα μάλιστα αφορά και όσους είχαν προλάβει ήδη να εμβολιαστούν και είναι γεννημένοι μετά το 1996.

Παράλληλα οι στρατεύσιμοι που θα πάρουν την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο θα έχουν πέντε ημέρες άδεια ενώ από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σινεμά και τα θέατρα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Ταξίδια στο Λονδίνο και μπόνους 500 ευρώ σε υπαλλήλους

Σε επίπεδο ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι παροχές είναι ποικίλες. Ξενοδοχειακός όμιλος που διαθέτει 9 πολυτελή resorts σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δύο επιπλέον μέρες πληρωμένης άδειας σε όσους εργαζόμενους εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν, ενώ θα λάβουν μέρος και σε κλήρωση με έπαθλο 20 τετραήμερα ταξίδια για δύο άτομα σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη.

Είχε προηγηθεί ο ξενοδόχος από τα Χανιά που έταξε επιπλέον αμοιβή 150 ευρώ το μήνα για όλη τη φετινή τουριστική σεζόν, σε όσους από τους 50 εργαζομένους του εμβολιαστούν. Όπως είπε, «δεν υπήρχαν αρνητές μεταξύ του προσωπικού, αλλά άτομα που δίσταζαν ή φοβούνταν να το κάνουν. Όταν τους είπε πως όσοι εμβολιαστούν θα πάρουν αύξηση 150 ευρώ, έσπευσαν όλοι να κλείσουν ραντεβού».

Νωρίτερα, ιδιοκτήτης ιδιωτικών ΚΤΕΟ στη Βέροια και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, είχε ανακοινώσει στους 15 υπαλλήλους του ότι θα τους δώσει επιπλέον εφάπαξ αμοιβή ύψους 300 ευρώ εάν πάνε να εμβολιαστούν. Σήμερα από τους 15 οι 12 έχουν κάνει το εμβόλιο, δύο βρίσκονται στη διαδικασία του ραντεβού και ένας δεν θα το κάνει λόγω προβλήματος υγείας, οπότε θα πάρει κανονικά και αυτός το μπόνους.

Την ίδια ώρα γνωστή εταιρεία αλουμινίου με έδρα τη Λάρισα ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου ότι επιβραβεύει την υπευθυνότητα των εργαζόμενων, προσφέροντας μπόνους 500 ευρώ με κάθε βεβαίωση εμβολιασμού από τα 180 άτομα που απασχολεί. Η ίδια επιχείρηση είχε δώσει μάλιστα πέρυσι μπόνους απόδοσης και συνέπειας στους υπαλλήλους και στα στελέχη της, γιατί προσαρμόστηκαν υποδειγματικά στα μέτρα ασφάλειας κατά της πανδημίας.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Τι συμβαίνει όμως στο εξωτερικό; Εξαιτίας του γεγονότος ότι η διστακτικότητα έχει αναδειχθεί ως το βασικότερο εμπόδιο για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, αρκετές κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τακτική του καρότου αντί του μαστίγιου.

Η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το έθνος του Περσικού Κόλπου έχει χορηγήσει πάνω από 15,5 εκατ. δόσεις, που σημαίνει ότι το 72% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων είναι εμβολιασμένο με σκευάσματα δύο δόσεων της Pfizer/BioNTech ή του κινέζικου εμβολίου της Sinopharm.

Ο Γκέιτς Χοσπιτάλιτι, ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στο Ντουμπάι, που είναι το μεγαλύτερο και τουριστικότερο από τα επτά εμιράτα της χώρας, ανακοίνωσε μια προσφορά που ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό και θα προσελκύσει πελάτες. Δίνει έκπτωση 10% σε όσους δειπνούν στα καταστήματά του και έχουν κάνει αποδεδειγμένα την πρώτη δόση του εμβολίου και έκπτωση 20% σε όσους έχουν κάνει και τις δύο.

Έκπτωση στον φόρο περιουσίας παρέχει δήμος του Ισραήλ

Η δεύτερη κατά σειρά χώρα σε ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών παγκοσμίως είναι το Ισραήλ. Οι εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 65% του συνολικού πληθυσμού, ήτοι πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BionTech.

Ο κ. Ραν Κουνίκ, δήμαρχος του Givatayim, μιας πόλης ανατολικά του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ότι προσφέρει έκπτωση στον φόρο περιουσίας σε όσες οικογένειες σπεύσουν να εμβολιάσουν τα μέλη τους ηλικίας άνω των 16 ετών. Σημειωτέον δε ότι το μικρό αλλά ισχυρό κράτος της Μέσης Ανατολής συνιστά τον εμβολιασμό και των εγκύων γυναικών, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επανεκτιμούν τον κίνδυνο που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο.

Φωσφορίζων γιλέκο για τους αρνητές

Παράλληλα ο Χαΐρ Ρεβίβο, δήμαρχος της Λοντ, που αριθμεί 74.000 κατοίκους και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα αποκλειστούν από ορισμένα δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες, ωστόσο μια τέτοια κίνηση, θα παραβίαζε τον ισραηλινό νόμο, καθώς το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, οπότε έκανε πίσω.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης όμως, αναφέρουν ότι μια στρατιωτική μονάδα σχεδίαζε να απαιτήσει από μη εμβολιασμένους στρατιώτες να φορούν φθορίζον γιλέκο για να ξεχωρίσουν, αν και οι αρχές έσπευσαν να τονίσουν πως ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Μοιράζουν αφειδώς μπόνους στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδες επιχειρήσεις προσφέρουν μπόνους στους υπαλλήλους τους που πηγαίνουν να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία κυμαίνονται από 25 έως και 500 δολάρια συνήθως.

Για παράδειγμα η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δίνει 200 δολάρια σε κάθε υπάλληλό της που θα φέρει χαρτί ότι εμβολιάστηκε, η εταιρεία οικιακών συσκευών Petco 75 δολάρια, η JBS, μια βραζιλιάνικη εταιρεία συσκευασίας κρέατος και η θυγατρική της, Pilgrim Pride, θα πληρώσουν σε κάθε εργαζόμενο στις επιχειρήσεις τους 100 δολάρια για εμβολιασμό, σύμφωνα με το Bloomberg News, ενώ η εταιρεία λιανικής Kroger Company προσφέρει 100 δολάρια σε μετρητά και άλλα 100 σε κουπόνια για να αγοράσουν ό,τι θέλουν από τα καταστήματά της. Αντιστοίχως τα σούπερ μάρκετ Publix που εδρεύουν στη Φλόριντα δίνουν στους υπαλλήλους τους μια δωροκάρτα των 125 δολαρίων.

Πληρωμένο τετράωρο

Από την πλευρά της, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Dollar General Corporation με έδρα το Τενεσί, τα σούπερ μάρκετ Aldi και η αλυσίδα παντοπωλείων Trader Joe’s με έδρα την Καλιφόρνια, προσφέρουν μεταξύ άλλων στους υπαλλήλους τους και ένα πληρωμένο τετράωρο, προκειμένου να πάνε με χρονική άνεση στο εμβολιαστικό κέντρο.

Εισιτήρια για το Super Bowl του 2022

Επίσης, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, το NFL, η διοργανώτρια αρχή του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (αυτού που αποκαλούμε λανθασμένα ως ράγκμπι) προσφέρει 50 διπλά εισιτήρια για το Super Bowl LVI που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022 στο Λος Άντζελες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Είναι πρώτο σε τηλεθέαση στις ΗΠΑ και δεύτερο παγκοσμίως μετά τον τελικό του Champions League.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μοιραστούν δημόσια την ιστορία τους, γιατί αποφάσισαν να εμβολιαστούν. Παράλληλα θα προσφέρει εκπτώσεις 25% για αγορές που πραγματοποιούνται στο NFLShop.com μονάχα για όσους επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Εμβολιάσου και σου κερνάμε τη μπύρα

Στο Νιου Τζέρσεϋ, πάνω από 30 μικρές βιομηχανίες συμμετείχαν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στο πρόγραμμα «Shot and a Beer», με την κάθε μια να προσφέρει δωρεάν μπύρα σε άτομα άνω των 21 ετών που έδειχναν την κάρτα εμβολιασμού τους.

Κάτι ανάλογο γίνεται και σε άλλες πολιτείες που διαθέτουν τοπικές ζυθοποιίες, όπως για παράδειγμα η Νότια Καρολίνα, Το δε Κονέκτικατ των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, προσφέρει δωρεάν ποτά σε περισσότερα από 100 εστιατόρια, όταν οι άνθρωποι που αγοράζουν φαγητό επιδεικνύουν τις κάρτες εμβολιασμού.

Δες από κοντά τους New York Yankees

Όσοι Νεοϋορκέζοι εμβολιάζονται στο Yankee Stadium που είναι η έδρα της ομάδας μπέιζμπολ New York Yankees, μαζί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson λαμβάνουν δώρο και ένα εισιτήριο για μελλοντικό αγώνα, ενώ όσοι προσέλθουν για εμβολιασμό στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ναι, γίνονται και εκεί εμβόλια), παίρνουν μια κάρτα για τέσσερα άτομα προκειμένου να δουν τα εκθέματα.

Ξενάγηση στο μουσείο Lincoln

Στο Ιλινόις, είχες τη δυνατότητα μέχρι τέλος Ιουνίου να περιηγηθείς δωρεάν στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Abraham Lincoln, ενώ στο Σικάγο έχουν ξεκινήσει οι υπαίθριες συναυλίες μόνο για covid free άτομα. Τέλος η Staples, μια εταιρεία που πουλάει εκτυπωτές, μελάνια και είδη γραφείου προσφέρει δωρεάν πλαστικοποίηση της κάρτας εμβολιασμού, για να την έχεις παντού, χωρίς να σου τσαλακώνεται.

TAGS