38
loading

Πριν από δύο δεκαετίες, στις 28 Φεβρουαρίου 1998 συγκεκριμένα, μια έγκριτη ιατρική επιθεώρηση φιλοξένησε μια μικρή έρευνα που έμελλε να έχει έναν από τους πλέον καταστροφικούς αντικτύπους στα σύγχρονα ιατρικά χρονικά.

Ο γιατρός και ερευνητής Andrew Wakefield ανέλυσε τις περιπτώσεις 12 παιδιών και υπαινίχθηκε πως υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας και του αυτισμού. Του εμβολίου MMR δηλαδή που χορηγείται σε εκατομμύρια παιδιά στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη κάθε χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η χαλκευμένη εργασία του έχει εδώ και καιρό καταπέσει επιστημονικά και το περιοδικό «The Lancet» την απέσυρε από τις σελίδες του, η ζημιά είχε γίνει. Και έμελλε να έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού όσο και για τον ίδιο τον θεσμό της ιατρικής.

Ο Wakefield θα έχανε τελικά την άδειά του και οι ερευνητές του αυτισμού θα αποδείκνυαν έκτοτε -ξανά και ξανά- ότι η αναπτυξιακή διαταραχή του παιδικού αυτισμού δεν προκαλείται από τα εμβόλια, μόνο που ο σπόρος της κακώς εννοούμενης αμφιβολίας είχε σπαρθεί.

Γιατί βλέπετε μπορεί στην ιατρική κοινότητα τα πενιχρά δεδομένα και τα τερατωδώς λανθασμένα συμπεράσματα του Wakefield να μην είχαν καμία επίπτωση, σε ένα μέρος του κόσμου βρήκαν ωστόσο απήχηση. Αντιεμβολιαστές τους λέμε σήμερα και είναι ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία κίνημα που αρνείται να εμβολιάσει τα παιδιά του εξαιτίας της χαλκευμένης έρευνας του Wakefield.

Όταν ξεσπούν βέβαια οι επιδημίες, οι αντιεμβολιαστές τρέχουν να εμβολιαστούν μαζικά, καθώς άλλο προφανώς ο σκεπτικισμός και άλλο η υγεία.

Η σκανδαλώδης μελέτη του γιατρού είχε δυστυχώς κι αυτή την παράπλευρη απώλεια, το ξέσπασμα πανδημιών ιλαράς σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ με επίκεντρο εκείνες τις κοινότητες που αρνούνται να εμβολιαστούν υπό τον φόβο του αυτισμού.

Ο αντιεμβολιαστικός σάλος έχει πάρει στις μέρες μας τέτοιες διαστάσεις που πολλές χώρες σπεύδουν να κάνουν τον παιδικό εμβολιασμό υποχρεωτικό (όπως οι αμερικανικές πολιτείες, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρουμανία κ.λπ.) και σε όσα κράτη είναι ήδη θεσμοθετημένος, οι Αρχές τιμωρούν πλέον με τσουχτερά πρόστιμα τους γονείς που στέλνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους στο σχολείο (όπως η Ιταλία με 500 ευρώ, η Γερμανία με έως και 2.500 ευρώ και η Αυστραλία με 4.000 ευρώ).

Η Ευρώπη και μόνο δυστύχησε να δει 21.000 περιπτώσεις ιλαράς το 2017 και στην Ιταλία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία το εξανθηματικό μολυσματικό νόσημα πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας.

Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέλαβε την άρνηση εμβολιασμού στις μεγαλύτερες απειλές της παγκόσμιας υγείας, για τέτοια έκταση του ζοφερού φαινομένου μιλάμε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά για σωστό πισωγύρισμα της κοινωνίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατεινόταν περιχαρής πως μέχρι το 2015 η ιλαρά θα έχει εξαλειφθεί από προσώπου γης, δεν υπολόγισε όμως το αντιεμβολιαστικό κίνημα που ανέτρεψε τους επιστημονικούς συσχετισμούς.

Τώρα μας λέει πως η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε οικουμενική κλίμακα και υποσκάπτει την πρόοδο δεκαετιών που είχαμε σημειώσει ως ανθρωπότητα. Την ίδια ώρα, οι πανεπιστημιακές μελέτες που αποδομούν τη μεθοδολογικά ύποπτη εργασία του Wakefield περί σύνδεσης παιδικών εμβολίων και αυτισμού συνεχίζουν να παράγονται, αν και η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα δεν κοπάζει.

Γιατί όμως;

Η ύποπτη επιστήμη του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR)

Η επιστημονική κοινότητα δεν συζητά σήμερα για την ίδια την εργασία του Wakefield, που ανήκει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλά για το πώς στο καλό κατάφερε κάτι τέτοιο να δημοσιευτεί σε μια από τις πλέον έγκριτες και σοβαρές ιατρικές επιθεωρήσεις του κόσμου. Αλλά και γιατί έλαβε όλη αυτή την προσοχή.

Ο βρετανός γαστρεντερολόγος Andrew Jeremy Wakefield βάσισε τη σύνδεση του παγκοσμίως καθιερωμένου και ελεγμένου εμβολίου MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) και του αυτισμού σε μια μελέτη μόλις 12 παιδιών. Μελέτη περιπτώσεων ήταν ουσιαστικά η εργασία του, το ασθενέστερο είδος ιατρικής μελέτης δηλαδή που δεν παράγει καθόλου ασφαλή αποτελέσματα.

Όχι ότι τα case studies δεν έχουν ερευνητική αξία, κάθε άλλο, δεν είναι απλώς το είδος των μελετών που σου επιτρέπουν να κάνεις τόσο τολμηρούς ισχυρισμούς. Ακόμα χειρότερα στην υπόθεση του Wakefield, ο γιατρός είχε χειραγωγήσει την έρευνά του, «πειράζοντας» τα δεδομένα ώστε να πάρει τα αποτελέσματα που ήθελε: «Καμία περίπτωση δεν ήταν απαλλαγμένη από παραπληροφόρηση ή χειραγώγηση», καταλήγει μια από τις διερευνητικές εργασίες πάνω στη μέθοδο που είχε ακολουθήσει ο γιατρός.

Την ίδια ώρα, ο Wakefield είχε και κάτι άλλο στο μυαλό του, το οποίο δεν κατάφερε να κρύψει, αυτό που αποκαλούμε κοινώς «σύγκρουση συμφερόντων». Την ώρα που ενοχοποιούσε το τριπλό εμβόλιο MMR, αποσπούσε εμπορικές πατέντες για δικά του εμβολιαστικά σκευάσματα. Αν πρέπει να το πούμε, ήταν παρόμοιας σύστασης, γίνονταν απλώς ξεχωριστά το καθένα!

Ο Wakefield απέρριπτε δηλαδή το τριπλό MMR και έλεγε στους γονείς πως πρέπει να χορηγούνται στα παιδιά τους μοναδικές δόσεις από το καθένα. Από τα δικά του πια εμβόλια. Στο τέλος ισχυρίστηκε: «Για τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, το εμβόλιο MMR είναι εντάξει, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν αρκετά άγχη ώστε να χορηγούμε τα τρία εμβόλια ξεχωριστά».

Ποιο το αποτέλεσμα των δηλώσεών του και της δημοσιογραφικής φρενίτιδας που ακολούθησε; Πως ο δείκτης παιδικού εμβολιασμού έπεσε κατά 80% στη Βρετανία και λιγότερα από το 50% των παιδιών της χώρας έκαναν και τις δύο -απαραίτητες- δόσεις. Κρούσματα ιλαράς ξεσπούσαν πια στην Αγγλία, η οποία δυστύχησε να δει και τον πρώτο παιδικό θάνατο από ιλαρά εδώ και 14 χρόνια. Η παρωτίτιδα (μαγουλάδες) άγγιξε καθεστώς επιδημίας στη χώρα το 2005.

Το θέλετε ακόμα χειρότερο; Το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, η ρυθμιστική ιατρική αρχή της Αγγλίας, βρήκε πως ο Wakefield είχε πληρώσει τους γονείς των παιδιών που ήρθαν στο πάρτι των γενεθλίων του 10χρονου γιου του ώστε να τους πάρει αίμα για την έρευνά του! Επιδεικνύοντας «πλήρη περιφρόνηση για τη δυσφορία και τον πόνο που προκάλεσε στα παιδιά», όπως έγραψε η ρυθμιστική αρχή στο ανακοινωθέν της και του πήρε αργότερα την άδεια.

Παρά την κριτική, ο Wakefield επανέλαβε τη μελέτη του, δεν κατάφερε ωστόσο να ξαναπάρει τα ίδια αποτελέσματα. Όπως σχολιάζει εδώ χαρακτηριστικά ο εκδότης της σπουδαίας ιατρικής επιθεώρησης «British Medical Journal» στο editorial με τίτλο «Το άρθρο του Wakefield που συνδέει το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό ήταν απάτη»: «Ο Wakefield είχε άφθονες ευκαιρίες είτε να αποδώσει ξανά τα ίδια αποτελέσματα είτε να πει πως έκανε λάθος. Αρνήθηκε να κάνει και τα δύο».

Το 2004, οι 10 γιατροί που είχαν συνυπογράψει την αρχική μελέτη του επικεφαλής ερευνητή Wakefield ανακάλεσαν και αποσύρθηκαν από τη συγγραφική ομάδα. Όχι όμως και ο Wakefield, ο οποίος έκανε μια νέα καριέρα πια ως ακτιβιστής κατά του εμβολιασμού και διαπρεπής ομιλητής για την παγκόσμια συνωμοσία που κρύβεται πίσω από τον παιδικό εμβολιασμό!

Χωρίς την ιατρική άδεια στα χέρια του, ζούσε τώρα πλουσιοπάροχα από τα βιβλία που έβγαζε με το τσουβάλι…

Σύνδεση εμβολίων και αυτισμού δεν υπήρξε ποτέ

Στα 20 χρόνια που μας χωρίζουν από την «πειραγμένη» μελέτη του Wakefield, δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως καμία συσχέτιση δεν έχει εντοπιστεί μεταξύ του MMR και του αυτισμού. Μόλις στις 5 Μαρτίου 2019 κυκλοφόρησε και μια καινούρια, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», όπου δανοί επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 600.000 παιδιών που γεννήθηκαν στη χώρα μεταξύ 1999 και 2010 και καταλήγουν: «Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν έντονα πως ο εμβολιασμός MMR δεν αυξάνει τον κίνδυνο του αυτισμού, δεν προκαλεί αυτισμό σε ευάλωτα παιδιά και δεν συνδέεται με περιπτώσεις αυτισμού μετά τον εμβολιασμό».

Πριν από αυτή, εξίσου σημαντική σε όρους και μεγέθη μελέτη 100.000 παιδιών κατέληξε στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα: «Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν επιβλαβείς συνδέσεις μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού ακόμα και σε παιδιά που έχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού».

Πραγματικά, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μια ομοβροντία ακόμα από μελέτες μεγάλης κλίμακας σε χιλιάδες κυριολεκτικά παιδιά και μια σειρά χωρών που έχουν αποδείξει πειστικά και επιστημονικά πως τα ευρήματα του Wakefield τα βρήκε μόνο εκείνος. Και ούτε εκείνος δεν μπόρεσε να επαναλάβει…

Γιατί επιμένει το αντιεμβολιαστικό κίνημα σε πείσμα της επιστήμης;

Πώς κατάφερε όμως αυτή η κίβδηλη έρευνα να αποκτήσει τόσο ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία, μιλώντας σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα, για πραγματικό φαινόμενο με ακόμα πραγματικότερες επιπτώσεις; Αν πρέπει να το πούμε, ήταν ο Τύπος αυτός που σκανδάλισε το κοινό κάνοντας viral την κατά τα άλλα αντιεπιστημονική εργασία.

«Ο Wakefield τέθηκε στο επίκεντρο μιας σωστής μιντιακής καταιγίδας για το εμβόλιο MMR και κατηγορείται πια από τους δημοσιογράφους σαν να ήταν ο μόνος που έφταιγε. Στην πραγματικότητα, τα Μέσα είναι εξίσου ένοχα», παρατηρούσε εύστοχα ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 ο δημοσιογράφος του «Guardian», Ben Goldacre.

Παρά το γεγονός ότι ο Τύπος έμαθε από νωρίς τις επιστημολογικές ανεπάρκειες και τις μεθοδολογικές μεθοδεύσεις της μελέτης, το θέμα πουλούσε και πουλούσε πολύ. Σε κάποιες μάλιστα χτυπητές περιπτώσεις, οι εφημερίδες απέκρυπταν ακόμα και τον αριθμό των παιδιών στα οποία βασίστηκε η μελέτη, καθώς αυτό το «12» παραήταν μικρό ακόμα και σε εξωεπιστημονικό επίπεδο.

Κι έτσι ο συνωμοσιολογικός μανδύας κάλυψε την πλαστή έρευνα του ενός και μοναδικού αυτού ανθρώπου, καθώς έβρισκε πια απήχηση σε όσους αρέσκονται σε μια καλή θεωρία συνωμοσίας. Μόνο που εδώ αντιστρατεύεται μια ιατρική πρόοδο δεκαετιών που έχει σώσει την ανθρωπότητα από πλείστα δεινά.

Η ανακάλυψη του εμβολίου της ευλογιάς, για παράδειγμα, έδωσε ένα οριστικό τέλος στη λοιμώδη εξανθηματική νόσο που, όπως μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σκότωσε περισσότερους από 300 εκατ. ανθρώπους στον 20ό αιώνα. Σήμερα η ευλογιά είναι παρελθόν από τον κόσμο μας, ως η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί πλήρως από τη Γη (το τελευταίο κρούσμα έλαβε χώρα στη Σομαλία το 1977).

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (US Centers for Disease Control and Prevention) μας λέει ότι η ιλαρά είχε εξαφανιστεί από τις ΗΠΑ το 2000, κάτι που σημαίνει πως δεν ήταν πια ενδημική νόσος. Όσες επιδημίες συμβαίνουν πλέον, μας λέει ο ιατρικός θεσμός, είναι από ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις κοινότητες των αντιεμβολιαστών των ΗΠΑ, όπως η επιδημία του 2014 που ξεκίνησε από κοινότητα Amish στο Οχάιο.

Από το 2000, περισσότερες από 5,5 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της ιλαράς έχουν χορηγηθεί σε παιδιά, σώζοντας κάπου 20,4 εκατ. ζωές. «Για πρώτη φορά το 2016», καταλήγει το US Centers for Disease Control and Prevention μιλώντας σε παγκόσμια πια κλίμακα, «οι ετήσιοι εκτιμώμενοι θάνατοι από ιλαρά ήταν λιγότεροι από 100.000».

Όσο για τον ατιμασμένο και εκδιωγμένο από κάθε ιατρική ένωση και επιστημονικό φορέα Wakefield, αναδύθηκε μαγικά στην Αμερική του Τραμπ! Περισσότερα από 10 χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από την ιατρική κοινότητα, ο σκοτεινός γιατρός επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει να περιοδεύει και να σπέρνει τη θανάσιμη ρητορεία του, έχοντας βρει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του αμερικανού προέδρου.

Το 2017, ο 71χρονος Wakefield ήταν ο βασικός υπεύθυνος για το ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς σε μια κοινότητα Αμερικανο-Σομαλών στη Μινεσότα, τη μεγαλύτερη που έβλεπαν οι ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Το έργο του συνδέεται άμεσα και με τα πενιχρά ποσοστά παιδικού εμβολιασμού στο Τέξας, όπου και ζει.

Από την εκλογή του Τραμπ και έπειτα, η εκστρατεία του έχει βρει ένα νέο momentum. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί εξάλλου διαφορετικά από έναν πρόεδρο που δήλωσε το 2015, σε debate των Ρεπουμπλικανών, πως το παιδί ενός υπαλλήλου του εμφάνισε αυτισμό μετά από ένα εμβόλιο!

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, ο Wakefield ήταν ένας από τους τέσσερις κήρυκες του αντιεμβολιασμού με τον οποίο συναντήθηκε ο Τραμπ, ο οποίος τον κάλεσε μάλιστα και σε μια από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις του όταν πήρε την προεδρία των ΗΠΑ.

Τόσες δεκαετίες σωτήριας προόδου απειλούνται πια ανοιχτά από ένα κίνημα ανθρώπων που δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα έτσι όπως είναι…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar Stateless

  Όταν βγαίνεις και λες ότι τον αυτισμό τα παιδιά τον έχουν από τη κοιλιά της μαμάς τους και δεν έχει καμιά σχέση με τα εμβόλια και μετά βλέπεις ότι βγαίνουν τα ανώνυμα ορκ και σε βρίζουν, ε τότε δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτή τη χώρα.
  Newsbeast, να αφήνεις σχόλια μόνο όσοι έχουν λογαριασμό. Οι υπόλοιποι είναι επικίνδυνοι βλάκες που γράφουν ανεύθυνα.
  Είναι χειρότεροι και από τον ίδιο τον Wakefield! Ψεκασμένοι και βάλε!

 2. avatar gp7

  Αν τα εμβόλια προκαλούσαν αυτισμό τότε θα έπρεπε να μην είχαμε σχολεία αλλά ιδρύματα γεμάτα με αυτιστικά παιδιά, ευτυχώς όμως τα σχολεία είναι γεμάτα από υγιή εμβολιασμένα παιδιά! Και βέβαια είναι απίθανο σε ένα τμήμα με εικοσιπέντε παιδάκια να νοσήσει το ένα που δεν έκανε τα εμβόλια αφού το προστατεύει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης για την οποία έχουν άγνοια οι μπετόστοκοι γονείς του που παρεπιμπτόντως είναι οι ίδιοι που έχουν κάνει και τους ομοιοπαθητικούς ιατρούς!!!
  ....η ιστορία παραμένει η ίδια πάντα.... από την φυλάκιση του Γαλιλαίου και το δόγμα του Κοπέρνικου έως σήμερα με τα εμβόλια που δημιουργούν αυτιοσμό πάντα θα υπάρχουν ηλίθιοι που θα αμφισβητούν τα πάντα ....η Επιστήμη όμως πάντα προσπερνούσε τους Ηλίθιους και θα εξελίσεται........περαστικά σας!

  1. avatar Demian 74

   Εσυ που αντιγραφείς ο,τι βλακεία διαβάσεις στο Ίντερνετ μάθε ότι ο ιός προσβάλει και μεταδίδεται μια χαρά ανάμεσα στα εμβολιασμενα παιδιά, που σημαίνει ότι ΟΛΟΙ εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και θα νοσήσουν όποτε πια προστασία προσφέρουν οι εμβολιασμένοι στους ανεμβολίαστους;

   1. avatar Τι βλακεία ήταν αυτή που πέταξες

    Demian, αυτό που είπες ήταν ο ορισμός της βλακείας. Ψευδές, αστοιχείωτο, κι αστήριχτο. Αλλά δεν πειράζει, αρκεί να στηρίζει την αποψούλα σου,ε;

   2. avatar Gp7

    Εσύ για την ώρα μάθε ορθογραφία και σύνταξη και άσε την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της που έχεις και άποψη γιδοβοσκέ!

 3. avatar Υπάρχουν και χειρότερα

  Μην εκπλήσσεστε που πολλοί αφελείς δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους... Υπάρχουν δυστυχώς Έλληνες που ακόμα πιστεύουν ότι... Υπεύθυνος για την πτώχευση της χώρας και το μνημόνιο είναι ο... ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ!

 4. avatar δσα

  Η γονιδιακη μεταλλαξη που προκαλει αυτισμο αναλυφθηκε το 2012 και επιβεβαιωθηκε το 2014 στο British Medical Journal (του οποιου τα αρθα ειναι peer reviewed). Αυτοι οι γονιδιακοι δεικτες απο οτι εχω διαβασει υπαρχουν στο παιδι, αλλα ο αυτισμος για να ανιχνευτει αν υπαρχει το παιδι πρεπει να φτασει στην ηλικια τον 6-7 χρονων. Μεχρι τοτε το παιδι εχει ηδη κανει εμβολια και για αυτο οι ανεγκεφαλοι γονεις νομιζουν οτι τα εμβολια προκαλουν αυτισμο. Μια συζητηση με εναν υπομονετικο παιδιατρο θα σας λυσει ολες αυτες τις αποριες.

 5. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Αντιεμβολιαστικο κίνημα, επίπεδη γη, εθνικισμός, αόρατο χέρι της οικονομίας.... Η βλακεια έχει αρχίσει να μαζεύει αρκετούς οπαδούς.

  1. avatar Σιγά εσύ ωρέ κουμμούνι…..

   εδώ μαζευτήκατε εσείς τα μολυσμένα απολιθώματα, για όλους τους άλλους ελαττωματικούς σε πείραξε μόνο? ''ΡΕ ΟΥΣΤ'' σου είπα σήμερα???

 6. avatar αντιν ντπ

  παλι προπαγανδα υπερ τον εβραιων και των εμβολιων της ντπ κανεις δημοσιογραφισκε?

 7. avatar losromi

  Όταν η αδελφή μου ζήτησε τη γνώμη μου για τον εμβολιασμό των παιδιών της, της απάντησα ότι τα εμβόλια μπορεί πράγματι να δημιουργήσουν παρενέργειες σε κάποιο ποσοστό παιδικών οργανισμών και ηλικιωμένων. Αλλά πιθανότατα να είναι λιγότερο επισφαλή από τις θανατηφόρες ασθένειες που αποτρέπουν. Κι έτσι τα εμβολίασε γνωρίζοντας ότι είναι χειρότερο να ασθενήσουν από μεταδοτικές ασθένειες.

 8. avatar Δεν

  Δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν προέρχεται από την κοινωνία μόνο. Υπάρχουν άτομα που μπαίνουν σε ξένα ερευνητικά κέντρα και ξένα Πανεπιστημιακά σάιτ για να ενημερωθούν καλύτερα..

 9. avatar Mariaxy

  Ζω στην Γερμανία.Υποχρεωτικο μόνο στο κρατίδιο Brandenburg. Αλλου πουθενά.
  Μην παραπληροφορειτε.
  Οι περισσότεροι εμβολιάζουν από ελεύθερη βούληση.

  1. avatar Sg

   Κ τι μ αυτό; Σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικά.
   Εάν το κάνει η Γερμανία δηλαδή σημαίνει ότι είναι κ σωστό;Κ για Γερμανία πάντως νομίζω ότι δεν είναι έτσι όπως τα λες.

 10. avatar Stateless

  Τα παιδιά με αυτισμό τον έχουν από τη κοιλιά της μαμάς τους. Καμία σχέση με τα εμβόλια.
  Εκτός αυτού, τα παιδιά με αυτισμό ξεχωρίζουν από την εμφάνιση τους και μόνο. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολύ πιθανόν να είναι γενετικό.

  1. avatar gp7

   δε μιλάμε για παιδιά με σύνδρομο Down ρε μπετόβλακα!!!

   1. avatar Stateless

    Τι είναι το aspenger syndrome ρε μπετοβλακα????,

   2. avatar Stateless

    Είσαι και συ ηλίθιος σα τον απο κάτω

  2. avatar Mindthegap less

   Καλό θα ήταν να μη γράφεις ότι θέλεις!!! Τα παιδιά με αυτισμό ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ !!! Πόσο γκασμάς είσαι τελικά !! Ο αυτισμός είναι κυρίως νευρολογική πάθηση και δεν είναι σύνδρομο!!! Τα παιδιά με αυτισμό στην πλειοψηφία τους είναι πανέμορφα!!! Πραγματικά τόσο καιρό σε κράζω για τις πολιτικές μπούρδες -θέσεις-απόψεις σου αλλά τελικά η ασχετοσύνη σου είναι επικίνδυνη !!!

   1. avatar Stateless

    Το ένα δεν αποκλείει το αλλο ρε ηλίθιε

   2. avatar Stateless

    Φυσικά και είναι πανέμορφα! Από εκεί ξεχωρίζουν!

   3. avatar Stateless

    Σύνδρομο είναι! Ενημερώσου ηλίθιε.
    Έχω παιδί με αυτισμό και ξέρω καλύτερα από εσένα!

   4. avatar Χαχαχαχαχαχαχααααααα!

    Δεν είναι ''γκασμάς'', ''ΠΑΣΟΚΤΖΗΣ.....ορθόδοξος'' είναι, κάτι ακόμη χειρότερο δηλαδή. Ο γκασμάς είναι και χρήσιμος....

 11. avatar σκεπτομενος ελληνας

  ολα τα εμβολια ελληνες ειναι συνομωσια των εβραιων για να κρατανε υποταγμενο τους ελληνες που ειναι ετοιμη να επαναστατησουν και να βγαλουν κασιδιαρη για δημαρχο.

 12. avatar Τέτοιοι σκοταδιστές και οπορτουνιστές

  Ανόητοι , ακόμη και λειτουργοί της υγείας ,δυστυχώς , υπάρχουν πολλοί ακόμη που λένε μεσαιωνικές βλακείες στον ευκολόπιστο κόσμο που ψοφάει για συνομωσίες και δήθεν ανατρεπτικές θεωρίες ! Η βλακεία ανίκητη και άπειρη κατα τον Αινστάιν...

 13. avatar Ντε νιρο ο επιστημονας

  Και εχεις και τον αποφοιτο δημοτικου Ρομπερτ ντε Νιρο να το παιζει επιστημονας μιλώντας ολη την ωρα εναντιον των εμβολιασμων και του τραμπ. Και αντε οι δημοκρατικοι σου δινουν δουλειες οταν το ταλεντο εχει απο καιρο στερεψει, με τους εμβολιασμους τι ζορι τραβας ρε αγραμματε;

 14. avatar Καλα

  Τέτοιο πισωγύρισμα είναι απίστευτο. Αλλά να μου πεις εδώ υπάρχουν νούμερα που πιστεύουν στα ζωδια τον κομπογιαννιτη δε θα πιστευαν;

  1. avatar Gp7

   Ποια ζωδια? Αλλοι πιστεύουν στον Σώρρα και ότι η γη είναι επίπεδη. . .

 15. avatar Demian 74

  Όχι ότι είναι και το πιο φυσιολογικό να βάζουμε ένα καρο ιούς σε μωρά και παιδιά στην ανάπτυξη και να βαράει μπιέλα το ανοσοποιητικό που νομίζει ότι το εχεις πετάξει στη μαρμίτα με τις αρρώστιες ωσπου καταλήγει να επιτειθεται στο τελος στον εαυτό του δημιουργώντας καρκίνους και λοιπά αυτοάνοσα...

  1. avatar Αφου το λεει

   Ο γιατρος, ειναι. Τελος.

  2. avatar Gp7

   . . .να και το εγγόνι του Wakefield!!!

  3. avatar Both

   Αγαπητέ μου ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσο νόσημα ...αυτά που υποθέτεις λοιπόν είναι ανυπόστατα ...τίποτα δεν είναι φυσιολογικό ακόμη και η ασπιρίνη που θα πάρεις για τον πονοκέφαλο δεν είναι φυσιολογικό .... αλλά όλα είναι φυσιολογικά από την στιγμή που ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης και ότι παράγει και προκαλεί είναι φυσιολογικό...

   1. avatar Demian 74

    Όχι ένα απλό κρυολόγημα δεν προκαλεί αυτοάνοσο! Αν είναι δυνατόν! Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν εισέρχονται τόσοι επικίνδυνοι ιοι μαζεμένοι στο σώμα ενός ανθρώπου ποσο μάλλον μωρού ή παιδιού, το να βομβαρδίσεις το σώμα του παιδιού με τόσους ιούς απο τους οποιους δεν θα νοσησει πραγματικά ποτέ λειτουργεί σωρευτικά και μακροπρόθεσμα αρνητικά. Ένας υγιής οργανισμός θα πολεμήσει την αρρώστια με υψηλότερο πυρετό όταν είναι ανεμβολιαστος το οποίο σημαίνει ότι η ανοσοαποκριση είναι υψηλότερη και η ανάρρωση ταχύτερη. Οι θάνατοι οφείλονται σε αλλά προβλήματα υγείας σε εξασθένιση του οργανισμού πχ λόγω γήρατος σε κακές συνθήκες υγιεινής ή λάθος αντιμετώπιση.

    1. avatar gp7

     .....από το άρθρο....."Η ανακάλυψη του εμβολίου της ευλογιάς, για παράδειγμα, έδωσε ένα οριστικό τέλος στη λοιμώδη εξανθηματική νόσο που, όπως μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σκότωσε περισσότερους από 300 εκατ. ανθρώπους στον 20ό αιώνα"......δλδ τόσοι άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν ανέβασαν υψηλό πυρετό (!) με τα λεγόμενά σου....σωστά?? τώρα πες μας για ψεκασμούς και επίπεδη γη......έλα γιατρέ...περιμένουμε με αγωνία καινούργιες μελέτες σου.....!!!!!!

     1. avatar Demian 74

      Εσυ δεν χρειάζεσαι ψεκασμό γιατί εμβολιαζεσαι! Και μάλιστα για αρρώστιες που έχουν εξαφανιστεί οριστικά από τη γη οπως η ευλογία. Όσο για την επίπεδη γη σίγουρα θα ισχύει για εσένα μια που ο τρόπος σκέψης σου είναι επίπεδος και επιφανειακός. Εγώ ο «γιατρός» με τα μυαλά που κουβαλάω είμαι 100% υγειής και ούτε θυμάμαι να αρρώστησα ποτέ οπως και η οικογένεια μου οι χειρότεροι πελάτες του φαρμακείου. Τώρα μπορείς ελεύθερα να μου ευχηθείς να αρρωστήσω για να επιβεβαιωθεί η δίκη σου ξερολίαση που είναι πιο επικίνδυνη και από την ευλογία! Με την ευχή θα μείνεις.

 16. avatar kj

  Ο άνθρωπος δν είπε κάτι κακό απλά το mmr να γίνεται σε τρεις δόσεις κα7 όχι και οι 3 ασθενιες μαζί σε ένα εμβόλιο αλλά δν συμφέρει στην κυβέρνηση προφανώς γτ θα ήταν πολυδαπανο και θα τρέχανε και για αποζημιώσεις αν αποκαλύπτονται ότι κανοθ. ζημεια παντωε τα εμβόλια είναι ύποπτα όπου υπάρχει καπνός υπαρχει και φωτιά ριξτε μια ματιά τι εμπεριέχουν

  1. avatar Είπε

   ο kj με 4 πτυχία ιατρικής....

   1. avatar Gp7

    . . .και δύο Μaster!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...