Αγωγή κατέθεσε στη Νέα Υόρκη η Αμερικανίδα, που κατηγορεί τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση υπό την επιρροή του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν όταν ήταν ανήλικη, όπως γνωστοποίησε η ίδια μαζί με τον δικηγόρο της.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται πως ο δούκας του Γιορκ, δεύτερος γιος της βασίλισσας της Αγγλίας, είναι «ο ένας από τους ισχυρούς άνδρες» που είχε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά την Βιρτζίνια Τζιούφρι όταν εκείνη ήταν, από το 2000 ως το 2002 και από την ηλικία των 16 ετών, θύμα της εκτεταμένης διακίνησης ανθρώπων για σεξ, για την οποία είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος είχε φυλακισθεί πριν αυτοκτονήσει το καλοκαίρι του 2019 σε φυλακή του Μανχάταν.

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, κατηγορείται στην αγωγή ότι «επιτέθηκε σεξουαλικά» στην τότε ανήλική Τζιούφρι τρεις φορές: στο Λονδίνο στο σπίτι μιας πολύ στενής φίλης του Επστάιν, της Ζισλέν Μάξγουελ, και στις ιδιοκτησίες του επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη και στις Παρθένες Νήσους.

«Θεωρώ τον πρίγκιπα Άντριου υπεύθυνο γι’ αυτό που μου έκανε. Οι ισχυροί και οι πλούσιοι δεν εξαιρούνται από το να λογοδοτούν. Ελπίζω ότι και άλλα θύματα θα δουν ότι είναι δυνατό να μην ζουν μέσα στη σιωπή και το φόβο», αναφέρει η Βιρτζίνια Τζιούφρι σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ηλικίας σήμερα 61 ετών, ο πρίγκιπας Άντριου είχε διαψεύσει «κατηγορηματικά» τις κατηγορίες αυτές το Νοέμβριο του 2019 σε μία συνέντευξή του στο BBC, η οποία είχε θεωρηθεί καταστροφική. Είχε κυρίως εκφράσει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα μιας πολυδημοσιευμένης φωτογραφίας που τον εικονίζει με την Βικτόρια Τζιούφρι ενώ σε δεύτερο πλάνο εικονίζεται η Ζισλέν Μάξγουελ, η οποία παραμένει φυλακισμένη στο πλαίσιο της υπόθεσης Επστάιν.

Παρά τις αρνήσεις του, η παρέα που έκανε με τον Αμερικανό επιχειρηματία τον έχει υποχρεώσει να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή.

Η αγωγή κατατέθηκε χθες, Δευτέρα, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, βάσει ενός νόμου της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τα ανήλικα θύματα, ο οποίος ψηφίσθηκε το 2019 και αρχικά επέτρεπε την κατάθεση προσφυγών για περίοδο ενός χρόνου για κατηγορίες που είχαν ενδεχομένως παραγραφεί. Ο εν λόγω νόμος παρατάθηκε περαιτέρω μέχρι τις 14 Αυγούστου φέτος λόγω της πανδημίας της Covid-19 και τα ενδεχόμενα θύματα έχουν έτσι μερικές ακόμη ημέρες για να αναλάβουν δικαστική δράση.