Όταν η αστυνομία έπιασε τον δραπέτη Richard Lee McNair τον Οκτώβριο του 2007, εκείνος ισχυρίστηκε ότι εκείνο το βράδυ θα ήταν στην επικαιρότητα καθώς «είχαν πιάσει ένα μεγάλο ψάρι». Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, ο McNair είχε ιδιαίτερη κλίση στις αποδράσεις και κατά το παρελθόν δραπετεύοντας από τις αρχές ακόμη δύο φορές, ωστόσο η συγκεκριμένη έγινε με τον πιο απίστευτο τρόπο. Σε κάθε του απόδραση ο McNair χρησιμοποιούσε όλο και πιο δημιουργικές μεθόδους, με την τρίτη του προσπάθεια να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως ευρηματική, με τον ίδιο να «στέλνει» τον εαυτό του στην ελευθερία μέσω… αλληλογραφίας.

Η ληστεία πήγε στραβά και…

Σύμφωνα με το grunge.com, ο McNair εργαζόταν ως λοχίας στην αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα το 1987, όταν αποφάσισε να εισβάλει και να ληστέψει μια αποθήκη σιτηρών. Η ληστεία πήγε στραβά και ο McNair πυροβόλησε δύο άνδρες, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο. Κατά την ανάκριση, κατάφερε να ξεφύγει από τις χειροπέδες του με τη βοήθεια κάποιου βάλσαμου για τα χείλη που είχε στην τσέπη του. Ο McNair βγήκε με κάποιο τρόπο τόσο από την αίθουσα ανάκρισης όσο και από το αστυνομικό τμήμα και οδήγησε τις αρχές σε μια καταδίωξη που τελείωσε με το άλμα του από το παράθυρο του τρίτου ορόφου σε ένα δέντρο, πέφτοντας τελικά κάτω. Στη συνέχεια συνελήφθη και στάλθηκε στη φυλακή Minot’s Ward County, όπου οι φρουροί απέτρεψαν μια άλλη απόδραση διαφυγής, αφού ανακάλυψαν ότι ο McNair έξυνε σιγά σιγά τα τούβλα στο κελί του.

Ο Richard McNair καταδικάστηκε, τελικά, σε 30 χρόνια φυλάκισης για τη ληστεία και του δόθηκε δύο φορές ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο και απόπειρα δολοφονίας. Το 1992, αυτός και δύο άλλοι κρατούμενοι διέφυγαν από το κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Βόρειας Ντακότα ανεβαίνοντας από έναν αγωγό εξαερισμού. Οι άλλοι δύο άνδρες συνελήφθησαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά σύμφωνα με το The Infographics Show, ο McNair έβαψε τα μαλλιά του και περιφερόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για 10 μήνες χρησιμοποιώντας κλεμμένα οχήματα. Τελικά συνελήφθη στο Γκράντ Άιλαντ της Νεμπράσκα και μεταφέρθηκε στη σωφρονιστική μονάδα της Μινεσότα στο Όουκ Παρκ -μια φυλακή μέγιστης ασφάλειας επιπέδου 5 που μέχρι τότε δεν είχε σημειωθεί καμία διαφυγή. Ο McNair αργότερα συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία κρατουμένων που τον οδήγησαν να μεταφερθεί στο Ντένβερ, στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Φλωρεντίας στο Κολοράντο.

Τελικά, ο McNair έπεισε τις αρχές να τον μεταφέρουν σε φυλακή υψηλής ασφάλειας -στο σωφρονιστικό ίδρυμα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πόλοκ της Λουιζιάνα- όπου βρήκε δουλειά φτιάχνοντας τους σκισμένους ταχυδρομικούς σάκους. Στις 5 Απριλίου του 2006, κρύφτηκε μέσα σε μια παλέτα με συρρικνωμένες σακούλες ταχυδρομείου αφού άνοιξε μια μικρή τρύπα στο πλαστικό και εισήγαγε ένα μικρό καλαμάκι ώστε να μπορεί να αναπνεύσει. Η παλέτα μεταφέρθηκε σε μια αποθήκη όπου ο McNair περίμενε μέχρι οι εργαζόμενοι να κάνουν διάλειμμα για φαγητό. Όταν το περιβάλλον ολόγυρα ήταν καθαρό, ο McNair άρχισε να τρέχει. Λίγο αργότερα, όταν τον σταμάτησε ένα περιπολικό, συστήθηκε στους αστυνομικούς ως Ρόμπερτ Τζόουνς, ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει κανέναν στην περιοχή, και ότι βγήκε για τζόκινγκ από το τοπικό ξενοδοχείο όπου διέμενε.