Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χθες το βράδυ 76 ανθρώπους στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ– του αφροαμερικανού ο οποίος έχασε τη ζωή του στη Νέα Υόρκη όταν ένας λευκός αστυνομικός τον ακινητοποίησε με λαβή στραγγαλισμού. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε εμπορικό κέντρο του δυτικού Λονδίνου.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι μία μικρή ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από το κυρίως σώμα της διαδήλωσης χθες το βράδυ κι επιχείρησε να εισβάλει στο εμπορικό κέντρο Westfield–ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με το προσωπικό ασφαλείας του και προκάλεσαν υλικές ζημιές στους χώρους του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 600 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στη συνοικία Σέπερντς Μπους του Λονδίνου.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο ειρηνικές διαδηλώσεις στο δυτικό Λονδίνο: η μία εντός του εμπορικού κέντρου Westfield και η άλλη έξω από αυτό.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία», ένα σλόγκαν που χρησιμοποιούν και οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ από τότε που ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός αστυνομικού για τον θάνατο του Γκάρνερ, ενός άοπλου πατέρα 6 παιδιών, στις 17 του περασμένου Ιουλίου.

Τον 43χρονο Γκάρνερ είχαν σταματήσει οι αστυνομικοί σε δρόμο της Νέας Υόρκης ως ύποπτο για την παράνομη πώληση τσιγάρων.