Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζητούν να σωθεί από τον απαγχονισμό ένας Ιρανός που καταδικάσθηκε σε θάνατο επειδή προσέβαλε στο Facebook τον Προφήτη Μωάμεθ.

Το ανώτατο ιρανικό δικαστήριο επικύρωσε στα τέλη Νοεμβρίου την καταδίκη σε θάνατο του Σοχεΐλ Αραμπί ο οποίος είχε κριθεί τον Αύγουστο ένοχος για ανάρτηση μηνυμάτων σε πολλούς λογαριασμούς του Facebook που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη και τους 12 σιίτες ιμάμηδες, δύο αδικήματα που τιμωρούνται με τη θανατική ποινή.

Το δικαστήριο προσέθεσε επίσης την κατηγορία ότι ο Αραμπί «διέσπειρε διαφθορά στη Γη», καταδίκη η οποία επιφέρει την ποινή του θανάτου χωρίς δυνατότητα απονομής χάριτος.

«Προκαλεί απλούστατα σοκ το να μπορεί κάποιος να οδηγείται στην αγχόνη για μηνύματα στο Ίντερνετ που θεωρούνται χυδαία, προσβλητικά ή υβριστικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Έρικ Γκόλντσταϊν, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος κάλεσε το Ιράν «να αναθεωρήσει τον ποινικό του κώδικα για να απαλείψει τις διατάξεις που ποινικοποιούν την ειρηνική ελεύθερη έκφραση, ιδιαίτερα όταν τιμωρείται με θάνατο».

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εναντίον της Θανατικής Ποινής κατήγγειλε αυτή την επικείμενη κατάχρηση ως «σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη».

Σύμφωνα με έναν ιστότοπο που αντιτίθεται στη θανατική ποινή στο Ιράν, ο Αραμπί, ηλικίας 30 ετών, είχε επαναλάβει στη δίκη του πως στα μηνύματα απλώς επαναλάμβανε απόψεις άλλων και είχε εκφράσει «μεταμέλεια».

Ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Εζεϊέ υποστήριξε χθες, Δευτέρα, πως “δεν γίνεται συζήτηση για χάρη, επειδή καταδικάσθηκε για διασπορά διαφθοράς στη Γη”, αλλά έχει διατυπωθεί αίτημα για την επανεξέταση της υπόθεσής του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.