Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η ανακοίνωση που έκανε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, σε κάποια χρόνια θα αυξήσει τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι ανακοινώσεις που έκανε μόλις η ουκρανική ηγεσία το μόνο που θα προκαλέσουν είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Χθες ο πρόεδρος Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να υποβάλλει αίτημα εισδοχής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αμέσως μόλις η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ, αλλά ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους διευκρίνισε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως τουλάχιστον 6 χρόνια προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο όπως επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μόνο όταν εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να αποφασίσουν με ένα δημοψήφισμα για την εισδοχή ή όχι» στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δήλωσε ο Ποροσένκο στο Κίεβο.

Σε ένα άλλο μήνυμα του προς την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, ο Πέτρο Ποροσένκο είχε σημειώσει ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας μπορεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Μόνο μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις σοβαρές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που πηγάζουν από τις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας» είχε τονίσει ο ίδιος σε ένα μήνυμα που διάβασε εκ μέρους του ο σύμβουλός του Ρόστισλαβ Παβλένκο, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.