Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να θέσουν τέλος στο οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα, ώστε να βοηθήσουν την χώρα αυτή, την οποία συγκλονίζουν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί, καθώς οργισμένοι πολίτες διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις βασικών ειδών.

«Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει την Κούβα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει τον αποκλεισμό της, όπως απαιτεί η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου», δήλωσε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατά την διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Ομπραδόρ απέρριψε κάθε ξένη «παρεμβατική προσέγγιση» στην κατάσταση στην Κούβα, και προσφέρθηκε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Μεξικό μπορεί να «βοηθήσει με την προμήθεια φαρμάκων, εμβολίων και ό,τι είναι απαραίτητο, καθώς και τρόφιμα, γιατί η υγεία και η τροφή είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», που δεν χρειάζονται «παρεμβατική πολιτική διαχείριση», πρόσθεσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως οι αρχές της Κούβας καταγγέλλουν μια «εκστρατεία» που επιδιώκει «να παρουσιάσει μια εικόνα απόλυτου χάους στη χώρα που δεν αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση», καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Εξάλλου, ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ επέρριψε στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.