Ο μεταβατικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσε σήμερα ότι αποκαταστάθηκε η συνταγματική τάξη που είχε καταλυθεί μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα.

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζίντα, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της χώρας την 1η Νοεμβρίου όταν ο Κομπαορέ παραιτήθηκε κι εγκατέλειψε τη χώρα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία έχει προθεσμία έως Κυριακή στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) για να προτείνει έναν ηγέτη που θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Κομπαορέ, ο οποίος υπήρξε σημαντικός σύμμαχος της Δύσης κατά των ενόπλων ισλαμιστών, απομακρύνθηκε από την εξουσία στη διάρκεια εξέγερσης που πυροδότησαν οι προσπάθειές του να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να του επιτραπεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές το 2015 παρότι βρισκόταν στην εξουσία ήδη 27 χρόνια.

Η Αφρικανική Ένωση έδωσε προθεσμία στον Ζίντα δύο εβδομάδων για να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Ο στρατός, τα πολιτικά κόμματα και θρησκευτικοί ηγέτες θα υπογράψουν αύριο συμφωνία για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, θα συσταθεί ένα σώμα αποτελούμενο από πέντε στρατιωτικούς, πέντε ηγέτες της αντιπολίτευσης, πέντε μέλη από την παράταξη του ανατραπέντος προέδρου και οκτώ θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι και θα επιλέξουν τον πρόεδρο που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης μεταξύ εκείνων που θα προταθούν αύριο.

Ο πρόεδρος δεν θα επιτρέπεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και θα ορίσει έναν πρωθυπουργό που θα λάβει εντολή σχηματισμού της 25μελούς κυβέρνησης.

Η Γαλλία διαθέτει μονάδα ειδικών δυνάμεων στη Μπουρκίνα Φάσο στο πλαίσιο περιφερειακής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

Η χώρα, η οποία αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού της Αφρικής, έχει διαμεσολαβήσει στην επίλυση κρίσεων στο γειτονικό Μαλί και στην Ακτή Ελεφαντοστού.