Τα κινητά των Αμερικανών παρακολουθούνται

Στόχος ο εντοπισμός εγκληματιών


ΚΟΣΜΟΣ
10:36
14/11/2014
Τα κινητά των Αμερικανών παρακολουθούνται
loading

Μικρά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, που είναι εφοδιασμένα με ψεύτικους πύργους κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιεί υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας στοιχεία από χιλιάδες κινητά δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η υπηρεσία US Marshals Service χρησιμοποιεί μικρά αεροσκάφη, από πέντε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που φέρουν κεραίες οι οποίες εκπέμπουν σήμα που μιμείται το σήμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Το σήμα παγιδεύει τα κινητά τηλέφωνα που συντονίζονται για να παραδώσουν στοιχεία, όπως νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού.

Οι πύργοι ονομάζονται «Dirtbox», το ακρωνύμιο του Digital Recovery Technology Inc., θυγατρικής της Boeing, που κατασκευάζει τη συσκευή αυτή.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, τα αεροσκάφη αυτά πετούν συστηματικά επάνω από το αμερικανικό έδαφος για τη συγκέντρωση δεδομένων από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, σε μία επιχείρηση που αφορά την πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του τηρούν την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει επιτρέψει τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που συνδέονται με εγκληματίες ή με υπόπτους για εγκληματική δράση. Τα κινητά τηλέφωνα είναι προγραμματισμένα για να συνδέονται με την πλησιέστερη και ισχυρότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Οι πύργοι «dirtbox» λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε «να πείθουν» τα κινητά τηλέφωνα ότι έχουν το ισχυρότερο δυνατόν σήμα στην περιοχή, τα κινητά συνδέονται μαζί τους, παρέχουν τα στοιχεία και στη συνέχεια η σύνδεση μεταφέρεται από τα «dirtbox» σε πραγματικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU) Κρίστοφερ Σογκόιαν χαρακτήρισε το πρόγραμμα «απαράδεκτο» .

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει