Εξαιρετικά προκλητικός συνεχίζει να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος σε νέες δηλώσεις του υπογράμμισε πως: «όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσει η Σερβία, το Κόσοβο τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθεί από ένα βάρος» ενώ σημείωσε μάλιστα πως δεν παραβίασε την εμπιστοσύνη του Σέρβου πρωθυπουργού, και ούτε τον όρο «μπέσα» εφ’ όσον, όπως είπε, στη Σερβία «δεν υπάρχει η έννοιά της»!

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δήλωσε σήμερα ότι η επίσκεψή του στο Βελιγράδι, «έσπασε τα υποστρώματα των παγετώνων που έχουν δημιουργηθεί στις δεκαετίες πολέμων και έχει ξεκινήσει μια σημαντική και σοβαρή συνεργασία με τη σερβική πλευρά».

Το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα εξυπηρετεί γενιές που θέλουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, αλλά πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για δημιουργηθεί μια αληθινή φιλία με τη Σερβία».

«Ήμασταν εντελώς ήρεμοι σε μια αποστολή που δεν ήταν καθόλου εύκολη, για να σπάσουμε τους παγετώνες από δεκαετίες πολέμων, συγκρούσεων και διαφορών στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Ράμα.

Πρόσθεσε δε ότι «πήγαμε στο Βελιγράδι με απλωμένο το χέρι της φιλίας και σήμερα είμαστε πιο κοντά. Για να γίνουμε αληθινοί φίλοι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά η εδραίωση μίας σοβαρής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν μπορεί να περιμένει».

«Αυτή είναι μια νέα εξαιρετική εποχή ειρήνης στα Βαλκάνια, ώστε να καταστεί δυνατόν η επόμενη γενιά να μην κληρονομεί το τραύμα μιας μακράς περιόδου πολέμων, συγκρούσεων και διαφορών μεταξύ Αλβανών και Σέρβων» δήλωσε ο Εντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απηύθυνε «ένα πολύ ιδιαίτερο και ταπεινό ευχαριστώ σε όλους τους Αλβανούς του Κοσόβου που έκαναν την επιστροφή μας από τη Σερβία, στην Αλβανία μέσω του Κοσόβου μια αξέχαστη εκδήλωση, καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους κάθε κατοικημένης περιοχής για να μας χαιρετίσουν. Μας έκαναν να αισθανθούμε υπέροχα», τόνισε.

Ο κ. Ράμα είπε ότι διαβεβαίωσε τους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί για αυτούς κάθε δικαίωμα και ελευθερία που απολαμβάνουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο