Μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους εργασίας μετά και το δυστύχημα που σημειώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε ένα ορυχείο, στα νότια της χώρας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και δεσμεύτηκε πως θα τις προωθήσει «πολύ σύντομα».

Περιστοιχισμένος από πολλούς υπουργούς της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, ο Νταβούτογλου είπε στους δημοσιογράφους ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα ενισχύσει τους ελέγχους στους τομείς των κατασκευών και των ορυχείων όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη θνησιμότητα εργαζομένων. Παραλλήλως, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές —πρόστιμο και φυλάκιση— που θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τους όρους ασφαλείας ή αμελούν να τους εφαρμόσουν.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει επίσης ότι θα επιβραβεύονται οικονομικά οι εταιρείες που θα παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Αντιθέτως, εκείνες οι επιχειρήσεις στις οποίες θα καταγράφονται θάνατοι εργαζομένων θα θεωρούνται ποινικά υπεύθυνες και επιπροσθέτως θα τους απαγορεύεται για δύο χρόνια να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων έργων.

«Είναι αναγκαία η αλλαγή της νοοτροπίας, είτε πρόκειται για τον υπάλληλο είτε για τον εργοδότη του, γιατί είναι δύσκολο να αποτρέψουμε τους θανάτους στην εργασία χάρη μόνο σε έναν νόμο», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία έχει κάκιστο απολογισμό όσον αφορά τη θνησιμότητα στους χώρους εργασίας και μάλιστα κατατάσσεται τρίτη στον τομέα αυτό από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 εργατικά ατυχήματα στη χώρα.

Την 28η Οκτωβρίου 18 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν στις πλημμυρισμένες στοές ενός ορυχείου στο Ερμενέκ. Οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν νεκρούς τους δύο από αυτούς και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων συναδέλφων τους. Πέντε μήνες νωρίτερα είχε σημειωθεί το χειρότερο δυστύχημα αυτού του είδους στην ιστορία της Τουρκίας, όπου 301 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στα δυτικά της χώρας.