«Συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στη Μουσκάτ του Ομάν, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όχι όμως μέχρι σημείου που να είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Πρόκειται πραγματικά για μια προσπάθεια που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα», είπε ο Ρώσος διαπραγματευτής στους δημοσιογράφους, τους οποίους επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά στο κέντρο Τύπου.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία) έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 24 Νοεμβρίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ένα θέμα που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι εκπρόσωποι των χωρών συνέχισαν και σήμερα στη Μουσκάτ τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. Τις δύο προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν εντάσεις, κυρίως μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι.

«Δεν επεξεργαζόμαστε ένα Σχέδιο Β, αυτό είναι βέβαιο» διευκρίνισε ο Ριάμπκοφ. Όμως «αν για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρουμε (να καταλήξουμε σε συμφωνία) νομίζω ότι θα έχουμε τον χρόνο το βράδυ της 23ης (Νοεμβρίου) να συζητήσουμε μια εναλλακτική λύση».

Η Μόσχα έχει απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να «μην σκοτώσουν τις πιθανότητες» επίτευξης συμφωνίας πριν την 24η Νοεμβρίου. Όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι «χωρίς δημιουργικότητα και υπευθυνότητα» οι συζητήσεις θα ναυαγήσουν, προειδοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Στο ερώτημα γιατί φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ο Ριάμπκοφ έκανε λόγο για «αδυναμία των πλευρών να ρίξουν γέφυρες πάνω από τις βαθιές διαφορές τους, όμως στα θέματα του εμπλουτισμού (ουρανίου) ή των κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από τη διεθνή κοινότητα.

«Υπάρχει μια ευκαιρία, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί ή απαισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», κατέληξε.