Οι αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, περιλαμβανομένων μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, κατέλαβαν μια πόλη στρατηγικής σημασίας και άλλες περιοχές της νοτιοδυτικής επαρχίας Ντεράα σήμερα έπειτα από σφοδρές μάχες, ανέφεραν πηγές των αντικαθεστωτικών και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Μια πηγή προσκείμενη στις κυβερνητικές δυνάμεις επιβεβαίωσε την προέλαση των ανταρτών καθώς και το ότι ο στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Νάουα.

Η κατάληψη της Νάουα, μιας πόλης που γειτονεύει με την Ιορδανία, την επαρχία της Δαμασκού και την επαρχία Κουνέιτρα, καθώς και περιοχών γύρω από αυτήν, θα επιτρέψει στους αντάρτες να ενδυναμώσουν τον έλεγχό τους σε ένα τμήμα της χώρας κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης τις περιοχές Σέιχ αλ Μάσκιν, Ταλ Χαουράν και ένα αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων, που ονομάζεται 122η Ταξιαρχία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι «το (Μέτωπο) αλ Νόσρα και ταξιαρχίες ισλαμιστών και μετριοπαθών ανταρτών κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη Νάουα». Κατόπιν, πρόσθεσε η ΜΚΟ, «αεροσκάφη του καθεστώτος βομβάρδισαν εντατικά την πόλη και τα προάστιά τους», ενώ οι αντάρτες ανέφεραν σε μια ανακοίνωσή τους πως «απελευθέρωσαν πλήρως την πόλη». Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει νωρίτερα ότι δύο αντάρτες σκοτώθηκαν πριν αποχωρήσουν οι δυνάμεις του στρατού.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, χωρίς να παραδεχθεί επίσημα την αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού, μετέδωσε ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος «αναδιπλώνονται και αναδιοργανώνονται στον τομέα της Νάουα (…) για να προετοιμαστούν για τις μάχες που θα ακολουθήσουν».

Η κατάληψη της Νάουα σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την επίθεση του Μετώπου αλ Νόσρα εναντίον άλλων ανταρτών, τους οποίους εξεδίωξαν από πολλές θέσεις τους στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα συνεχίζουν την προέλασή τους στην επαρχία Ντεράα, αλλά έχουν υποστεί μια σειρά ηττών από το συριακό στρατό σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην επαρχία Χαλέπι, στο βορρά, δύο αντάρτες και ένα στέλεχος της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά ενόπλων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 195.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από το ξέσπασμα ης σύρραξης στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011, όταν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος που κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο μετατράπηκαν σε μια ένοπλη σύρραξη που προσέλκυσε χιλιάδες ξένους τζιχαντιστές.