Έκκληση στην Αίγυπτο να αφήσει ελεύθερο για λόγους υγείας, καθώς όπως τόνισαν πρέπει να υποβληθεί επειγόντως σε μία χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του σπασμένου του ώμου, έκαναν σήμερα οι δικηγόροι ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Ο Αιγυπτιοκαναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, που καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε κάθειρξη 7 ετών μαζί με άλλους 2 δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ, πρέπει επιπλέον να υποβληθεί σε θεραπεία για ηπατίτιδα C, πρόσθεσαν οι δικηγόροι του.

Οι 3 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν διότι κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία ότι παρείχαν υποστήριξη στην ισλαμιστική οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και για διασπορά ψευδών ειδήσεων και έχουν τεθεί υπό κράτηση από το Δεκέμβριο του 2013. Ένα ακυρωτικό δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου την εκδίκαση του αιτήματος έφεσης.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απεύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

«Η κράτηση του Φάχμι συνιστά έναν κίνδυνο για την υγεία του» ανέφεραν σε ένα δελτίο τύπου οι δικηγόροι του, η Άμαλ Κλούνεϊ και ο Μαρκ Ουάσουφ.

«Οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν την προσωρινή αποφυλάκισή του προκειμένου να μπορέσει να λάβει τις ιατρικές φροντίδες που χρειάζεται επειγόντως» τονίζεται. Ο Φάχμι είχε σπάσει τον ώμο του πριν από τη σύλληψή του.

Οι δικηγόροι διευκρίνισαν ότι εκείνος «υποφέρει από μία μόνιμη αναπηρία στον δεξί του ώμο εξαιτίας ενός τραύματος η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του» και για το οποίο επιβάλλεται να υποβληθεί σε «περίπλοκες επεμβάσεις στα οστά του» που απαιτούν συνθήκες ανάρρωσης «τις οποίες δε υφίστανται εύκολα στη φυλακή».