Ένας καταζητούμενος και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συγκρούσεων που συνδέονται με την αναζήτηση των δραστών μιας αιματηρής επίθεσης εναντίον σιιτών στην ανατολική Σαουδική Αραβία, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Οι συγκρούσεις στην επαρχία αλ Κάσιμ, βόρεια του Ριάντ, σημειώθηκαν λιγότερες από 24 ώρες αφού ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον ενός συγκεντρωμένου πλήθους με αποτέλεσμα να σκότωσαν πέντε σιίτες στην περιοχή αλ Ίχσα στη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών Ασούρα.

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε σήμερα ότι έξι από τους φερόμενους δράστες της επίθεσης έχουν συλληφθεί.

«Ο καταζητούμενος και ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν», σημείωσε το αλ Αραμπίγια, ενώ πρόσθεσε ότι στην επίθεση εναντίον των σιιτών συμμετείχε μια ομάδα περίπου 10 ανδρών.

Πέντε κάτοικοι ενός σιιτικού χωριού σκοτώθηκαν από ενόπλους οι οποίο είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου στη Σαουδική Αραβία που έχει προκαλέσει σοκ και αγανάκτηση στο βασίλειο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη κάποια οργάνωση, σημειώθηκε τη Δευτέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε έναν τόπο λατρείας των σιιτών.

«Τρεις άνθρωποι με καλυμμένα τα πρόσωπα πυροβόλησαν με πολυβόλα και πιστόλια» εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο στο χωριό αλ Ντάλουα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Εκτός από τους πέντε νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νεαροί, εννέα ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ένα βίντεο που ανέβηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον τόπο της επίθεσης γεμάτο αίματα και τα παρατημένα σανδάλια των πιστών που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια καλά σχεδιασμένη επίθεση.

Παρά τις διαδογματικές εντάσεις, η σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα στόχος μιας τόσο αιματηρής επίθεσης.

«Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι», δήλωσε μια κάτοικος της περιοχής, η Νασίμα αλ Σάντα, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι «η πρώτη φορά» που σιίτες δέχονται μια τέτοιου είδους επίθεση.

Και η κοινότητα των ουλεμάδων, που εκπροσωπούν το σουνιτικό κατεστημένο, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της αγανάκτηση «για την εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε στην αλ Ίχσα», ενώ ζήτησε «από όλους τους πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους σαν ένας άνθρωπος στους εγκληματίες και τους προδότες που θέλησαν με αυτή την πράξη να πλήξουν την ενότητα και τη σταθερότητα του βασιλείου».

Μια σειρά επιθέσεων έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ανατολική Σαουδική Αραβία• όλες οι ενέργειες έχουν αποδοθεί σε ακτιβιστές της σιιτικής μειονότητας.

Τρεις ημέρες μετά την καταδίκη σε θάνατο του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, στις 15 Οκτωβρίου, για υποκίνηση σε ταραχές οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν πυρά.

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο στο σιιτικό χωριό Αουαμίγια.

Στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης οι σιίτες της Σαουδικής Αραβίας είχαν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει η πλειονότητα των σιιτών και όπου βρίσκονται και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, καταγγέλλοντας τις διακρίσεις οι οποίες γίνονται εις βάρος τους. Το 2012 οι κινητοποιήσεις αυτές πήραν βίαιη τροπή και από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί.