Περίπου 300 διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα το πρωί με την αστυνομία, στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας. Οι διαδηλωτές -φοιτητές, συνδικαλιστές, μέλη αριστερών κινημάτων- προσπάθησαν να προσεγγίσουν μια επιχείρηση την οποία επισκεπτόταν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσκεκλημένος της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πορεία αμφισβήτησης του Ρέντσι είχε προγραμματισθεί να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση, βάσει της άδειας της τοπικής διεύθυνσης της αστυνομίας. Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την βιομηχανία, άρχισαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία, οι δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση των γκλομπ τους. Παρόμοιες συγκρούσεις αστυνομίας-εργατών σημειώθηκαν και την περασμένη εβδομάδα στην Ρώμη με τον τραυματισμό τεσσάρων εργατών.

Στις σημερινές συμπλοκές, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τραυματίσθηκαν ένας καραμπινιέρος και ένας αστυνομικός.

Κατά την παρέμβασή του ενώπιον των ιταλών βιομηχάνων, ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε έμμεσα στις συγκρούσεις υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σχέδιο που θέλει να διχάσει τον χώρο της εργασίας» και ότι «αν κάποιοι θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση μπορούν να το κάνουν με άλλο τρόπο, χωρίς να εκμεταλλευθούν τον πόνο των ανέργων».

Από την δική του πλευρά ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του συνδικάτου Fiom-Cgil, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των εργατών μετάλλου, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση RAI ότι «η κυβέρνηση Ρέντσι δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων» και ότι «ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης πρέπει να καταλάβει και να πεισθεί ότι ανοίγοντας πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας, θα βρεθεί σε αδιέξοδο».

(φωτογραφία αρχείου)