Η μάχη για την εξουσία στην οποία έχουν αποδυθεί ο σομαλός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του, θέτει σε κίνδυνο την ευαίσθητη πρόοδο της χώρας προς την αποκατάσταση της ειρήνης, προειδοποίησαν σήμερα ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Αλέξανδρος Ρόντος μετέφερε τις «βαθιές ανησυχίες» που συνδέονται με τις «διαφορές απόψεων» που εκφράζονται δημόσια από τον πρόεδρο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ και τον πρωθυπουργό του Αμπντιουέλι Σέιχ Άχμεντ.

«Αυτό έχει ήδη μια επίδραση στη λειτουργία των ομοσπονδιακών θεσμών, του σομαλικού κράτους και στους στόχους της ανοικοδόμησης της ειρήνης», αναφέρει ο κ. Ρόντος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η Σομαλία έχει ανάγκη την ειρήνη», συνέχισε. «Έχει ανάγκη μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία».

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του απομακρύνοντας αριθμό υπουργών που πρόσκεινταν στον πρόεδρο, προκαλώντας την οργή αυτού του τελευταίου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία Νίκολας Κέι δήλωσε πως οι εντάσεις “θέτουν σε κίνδυνο” τους πολιτικούς στόχους της χώρας, κυρίως το δημοψήφισμα που προβλέπεται να γίνει για ένα νέο Σύνταγμα την ερχόμενη χρονιά, πριν από τις εκλογές του 2016.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές δωροδοκούνται για να ψηφίσουν μια πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

«Η Σομαλία και οι Σομαλοί αξίζουν καλύτερα», δήλωσε.

Ο σομαλός πρόεδρος απέρριψε σήμερα αυτές τις επικρίσεις και ζήτησε «σεβασμό στο κυρίαρχο δίκαιο της Σομαλίας».

«Εκτιμώ τα σημάδια ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας, αλλά ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τους ηγέτες και τους θεσμούς της Σομαλίας είναι να τους σέβονται και να τους επιτρέψουν να επιλύσουν τις διαφορές τους (…) μέσα στο πλαίσιο των θεσμών που ωριμάζουν», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.