Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, μετά από μία ημέρα χάους στη χώρα με τουλάχιστον 3 νεκρούς, ανακοίνωσε τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης και τη δημιουργία μιας εθνικής μεταβατικής κυβέρνησης για μέγιστο διάστημα 12 μηνών.

«Ένα μεταβατικό όργανο θα τεθεί σε ισχύ και θα έχει συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες», δήλωσε ο στρατηγός Ονόρε Τραόρε.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, πυρπόλησαν το κοινοβούλιο και το δημαρχείο και κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από 27 χρόνια.

Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας έκλεισε και βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και σε επαρχιακές πόλεις.

Με την χώρα βυθισμένη στο χάος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ματαίωσε την ψηφοφορία» επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο να ανανεώσει τη θητεία του αλλά ήταν ήδη πολύ αργά καθώς, ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «ο στρατός έχει ενωθεί με τους πολίτες» εναντίον του προέδρου Κομπαορέ.